[noticiadiari]99/15186[/noticiadiari]
Els orígens de la festa actual anaven acompanyats de banderes i estàndards gremials que, ja el segle XV, basaven els rituals en honor a Sant Antoni Abat en curses, fogueres, danses i la rifa del porc. Tradicionalment, les tres voltes que es feien amb cavalls i altres animals de tracció 'servien' per demanar protecció per als animals, una bona collita en l'any entrant i salut per a les persones.
A Reus, lluny dels actes més tradicionals i emblemàtics -que es mantenen, per exemple, amb l'Encamisada de Falset o els Tres Tombs de Valls-, una desena de tartanes, carruatges i carros que s'utilitzaven antigament en la pagesia de la zona surten pels carrers del nucli antic perquè el públic gaudeixi i conegui com eren abans. Enguany, a més, s'estrenarà un òmnibus de passatgers que data del s. XX.
La Puríssima Sang: punt neuràlgic
La Festa dels Tres Tombs és un 'clàssic' del calendari reusenc on es troben la cultura i la tradició del camp. La iniciativa, organitzada per l’Associació d’Amics del Cavall de les Comarques de Tarragona, culmina sempre a la plaça de la Puríssima Sang, el punt neuràlgic que reuneix tots aquells ciutadans i ciutadanes que volen beneir els seus animals domèstics.De forma complementària, el programa matinal compta amb altres actes que garanteixen que la celebració sigui tan engrescadora com sigui possible per a la canalla de la ciutat. En aquest retorn al passat agrícola, es convida tothom a acompanyar els carruatges de cavalls i ases.
D'altra banda, una de les preocupacions principals és el benestar dels animals participants. Des de l'organització reivindiquen que "és una activitat més entre les que acostumen a dur a terme els cavalls" i vetllen per garantir el bon estat físic i mental dels equins.