Arxiven la causa contra dos activistes del GEPEC acusats de robar una placa franquista

El jutjat de Falset afirma que no existeix cap element que acrediti la participació dels investigats en els fets

Borràs (a la dreta), amb el seu advocat, a l'exterior dels Jutjats de Falset.
Borràs (a la dreta), amb el seu advocat, a l'exterior dels Jutjats de Falset. | ACN
01 de març del 2023
Actualitzat a les 10:27h
El Jutjat d'instrucció número 1 de Falset ha arxivat provisionalment la causa contra dos activistes del Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans - Ecologistes de Catalunya (GEPEC-EdC). Cal recordar que se'ls investigava per un suposat robatori amb força d'una placa franquista del pantà de Riudecanyes.

En la interlocutòria, a què ha tingut accés l'ACN, la jutgessa ha considerat que no existeix cap "element directe o indirecte" que acrediti la participació dels investigats, Andreu Escolà i Santi Borràs.

La magistrada afegeix que no pot continuar el procediment perquè hi manca una "prova mínima objectiva" que validi el suposat robatori i assenyala que no són "suficient les conjectures o sospites".
 

Una denúncia de l'any 2018

El cas es remunta a l'any 2018, quan la Comunitat de Regants del pantà de Riudecanyes va denunciar Andreu Escolà, expresident del GEPEC-EdC, com a suposat autor de la desaparició del vestigi.

L'activista va negar el robatori i va assegurar que la denúncia estava basada en una fotografia on sortia amb una rèplica de la placa, que era més gran que l’original i feta d’un altre material.

La passada setmana, Santi Borràs, també va declarar als jutjats de Falset per la mateixa causa. Llavors, l'ecologista va denunciar la "criminalització i judicialització" de la lluita antitransvasament del riu Siurana per part dels regants.