
L’alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha enviat una carta a la Ministra de Foment, Ana Pastor, per reclamar la provisionalitat del tercer carril ferroviari al seu pas pel terme municipal de Tarragona. L’alcalde subratlla que «no ens podem permetre no ser competitius, perquè Barcelona i València ja ens estan avançant». L’alcalde ja ha reiterat en diferents ocasions que farà «tota la pressió posible» per tal que les obres del tercer fil a Tarragona comencin el més aviat possible, això sí, «sempre que hi hagi una garantia clara que serà provisional. Perquè si no és així, el que farem serà oposar-nos a la construcció del tercer fil».
Respecte al què es pot considerar provisional, Ballesteros creu que el marge que es pot donar és de «6 o 7 anys, perquè més ja seria massa». L’alcalde Ballesteros sempre ha recalcat que caldrà fer pressió per tal que es treballi en el traçat definitiu. «El que no consentirem és que aquest projecte es quedi oblidat en un calaix», sentencia.
Aquesta carta es produeix a conseqüència de la imminent licitació del projecte de les obres del tercer carril ferroviari al seu pas pel terme municipal de Tarragona i la seva àrea d’influència. L’alcalde recorda que aquestes peticions no són noves, ja que les ha traslladat en les diferents reunions mantingudes amb els directors generals de ferrocarrils.
Per una altra banda, l’alcalde recorda a la Ministra Ana Pastor que tampoc deixarà passar les millores promeses a l’estació de trens. Entre elles figura la instal·lació de les pantalles acústiques, l’adequació de les andanes de l’estació i les passeres per a vianants.
Finalment, l’alcalde Ballesteros considera «inacceptable que l’operadora Renfe tingui previst eliminar l’estació de passatgers de la nostra ciutat, la parada dels trens regionals i de mitja distància, en especial als que circulen entre Barcelona i València». L’alcalde conclou subratllat que aquest fet «suposaria un important reducció al servei del transport de passatgers per al nostre territori».
Què és el tercer fil?
Què és el tercer fil?
La Península Ibèrica gaudeix d’un ample de via major (1.668 mm) que l’ample de via estàndar, europeu o UIC (1.435 mm). D’ençà de la construcció de les línies d’Alta Velocitat a Espanya conviuen les vies d’ample ibèric amb les noves vies d’ample UIC. Per tal de garantir la connexió amb Europa es necessari que a les vies d'ample se les afegeixi un rail interior. D'aquesta manera, amb aquest tercer fil les vies poden rebre trens dels dos tipus d'ample (ibèric i europeu).
En el cas del Corredor del Mediterrani, la seva connexió amb Europa obliga a la implantació de l’ample UIC i de la resta de tecnologies ferroviàries que defineixen el que es denomina per la “interoperabilitat” es fa del tot necessària si bé aquesta ha de conviure amb els trànsits preexistents de serveis de viatgers com ara els serveis de Rodalies o de Regionals o Mitja Distància.
En el cas concret de la connexió amb ample europeu entre el Port de Tarragona i el nus ferroviari de Castellbisbal (des d’on ja avui l’ample UIC fins a França és una realitat) es trobava sota Estudi Informatiu des de 2007 contemplant la recuperació de la via entre Reus i Roda de Barà en ample UIC.