La Bisbal de Falset, municipi de la comarca del Priorat amb poc més de 200 habitants, anirà a les urnes el pròxim diumenge 28 d'abril, però no per motius electorals. Els veïns i veïnes del poble podran decidir si canvien el nom del seu municipi, que es remuntaria al segle XIX, quan calia diferenciar-se de les Bisbals del Penedès i de l'Empordà.
Segons es va publicar al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya, el passat 9 d'abril, l'alcaldia va resoldre favorablement realitzar una "consulta popular no referendària d'iniciativa institucional d'àmbit local" per tal de sotmetre a consideració ciutadana aquesta modificació.
La resolució especifica que tenen dret a vot les persones majors de setze anys que constin empadronades amb data d'1 de gener del 2024 a la Bisbal de Falset i la qüestió a votació serà la següent: "Quin nom oficial prefereixes per al teu municipi", amb les opcions "La Bisbal de Falset" (per continuar com fins ara) o "La Bisbal de Montsant" (el canvi que proposen).
La votació es podrà fer de manera presencial a l'Ajuntament, de 10 a 14 hores i de 17 a 20 hores. Com a consulta no referendària, no és vinculant, però segons el DOGC, "l'Ajuntament es compromet a acceptar el resultat de la consulta i a obrar conseqüentment si el resultat d'una de les opcions és igual o superior al 20% del cens".
Evitar confusions amb Falset
El mitjà ElNacional.cat apuntava que el consistori ha considerat un canvi de nom perquè "el determinatiu Falset podria fer pensar en l'existència d'alguna mena de dependència administrativa" respecte de la capital del Priorat. Per això, com altres municipis de la comarca -Cornudella o Morera-, la Bisbal voldria adoptar la referència a l'element "geogràfic més significatiu de la zona, la serra del Montsant".
L'Institut d'Estudis Catalans (IEC), segons el mateix mitjà, seria favorable al canvi perquè "la funció dels determinatius toponímics, encara que no sigui d'ús habitual, és precisament la de distingir i identificar clarament la localitat a què es refereixen". Amb tot, com assenyala Canal Reus, "si guanya el si, començarà tot un procés jurídic i administratiu que pot allargar-se durant anys" per convertir-se en la Bisbal de Montsant.
A la xarxa X, el regidor de Junts x Cabassers, Carles Prats, ha exposat que els veïns triaran entre dos noms lingüísticament correctes i no votaran l'ortografia, que seria precisament el cas del poble veí de Cabacés. Molts han reivindicat amb els anys el canvi a Cabassers per "catalanitzar" el topònim, ja que és l'únic municipi de Catalunya que conserva el nom de l'època franquista.