El projecte "Veïnes per veïnes" és una iniciativa que va crear la Fundació Hèlia a Barcelona fa 15 anys i que, de la mà de l'entitat Heroïnes Anònimes, va arribar al Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre el 2021. I, ara fa un any, es va inaugurar a Reus Ca la Conxita, una seu física per consolidar aquest acompanyament a les dones supervivents de violència masclista.
"Vam veure la necessitat de tenir un espai on poder atendre aquestes dones per si havien de ser acompanyades als Jutjats, necessitaven demanar cita prèvia per un tràmit o algun altre assessorament", explica la fundadora d'Heroïnes Anònimes, Laura Recasens-Salvadó. Descriu que és un espai "humil i auster", però que ha ajudat a "donar credibilitat al projecte".
Tenir un local no només ha consolidat l'entitat, també han incorporat activitats per complementar l'acompanyament: exposicions, xerrades i tallers que no es podrien dur a terme sense un espai físic.
Un punt de referència
"De dilluns a divendres, de 10 a 13 hores, nosaltres obrim i l'equip som allà presencialment per si alguna dona ens necessita", exposa Recasens-Salvadó. El local, ubicat al carrer d'Andreu de Bofarull, va néixer com un espai per a l'empoderament femení, ser un punt d'atenció i crear sinergies dins el teixit social i comunitari de la ciutat.
A més, té un component molt lligat al barri, ja que la mare de la seva presidenta -la Conxita- vivia a la zona i eren coneixedores de les mancances. Així mateix, Ca la Conxita és un espai obert tant per dones usuàries, que participen de propostes com el ioga, els hipopressius o el club de lectura; com per altres dones que, fins i tot, venen d'arreu de la demarcació.
Ca la Conxita es va inaugurar el mes de febrer del 2023, al carrer d'Andreu de Bofarull Foto: ACN / Ariadna Escoda
Des d'Heroïnes Anònimes també cedeixen l'espai a altres entitats, com l'associació ARSU i altres persones que vulguin oferir tallers o formacions. El programa d'activitats és gratuït perquè moltes de les dones no s'ho poden permetre. "És un lloc on poden fer coses que potser no podrien fer normalment, perquè vivim en un sistema capitalista que requereix un cert poder adquisitiu per assolir determinats privilegis", evidencia Laura Recasens-Salvadó.
Beneficis per la comunitat
Entre altres motius, la presidenta de l'entitat explica que es van instal·lar a Reus perquè "té moltes possibilitats, està en xarxa amb molts pobles petits del voltant -on les violències perjudiquen més i hi ha més aïllament- i tots els municipis que queden més al sud han de passar per Reus per anar a Tarragona".
Apunta, alhora, que "hi ha molta gent que està sola" i, des de Ca la Conxita, els proporcionen una continuïtat. "S'hi senten a gust, és un espai segur i intentem que se'l facin seu", afegeix. L'objectiu de l'entitat és que sigui positiu, que la seva tasca suposi 'un bé' per les dones. I la base és el suport mutu.
Recasens-Salvadó recalca que "calen espais segurs, perquè mixtes n'hi ha moltíssims, on no sentir-se jutjades i on poder escoltar i compartir diferents realitats". No totes les que assisteixen als tallers han patit violència masclista, però entenen el malestar les unes de les altres.
Les sòcies de l'entitat reben formació i es reuneixen a Ca la Conxita Foto: Instagram / @heroinesanonimes
El projecte de La Bústia
Un dels projectes que Heroïnes Anònimes va impulsar a Reus, conjuntament amb la Xarxa de Dones Reus Sud de la Comunalitat, és La Bústia. Va consistir en la implantació d'una bústia de suport i prevenció a dones en processos o supervivents de violències masclistes en diferents espais, comerços i serveis de la zona sud de la ciutat.
"Si no tens informació, no pots ser ajudada; i vam decidir impulsar-ho perquè una dona migrant que estigués patint violència, probablement, desconeixia els serveis que existeixen al seu abast", detalla Laura Recasens-Salvadó. La Bústia els permet explicar una situació que no poden verbalitzar, però també poden demanar ajuda als telèfons d'emergència.
Com a punt de suport discret i accessible, les bústies també mostren els telèfons de contacte del SIAD de Reus i dels altres serveis del territori, com, per exemple, el Servei d'Intervenció Especialitzada de Tarragona, que és l'únic que existeix al territori. El projecte permet detectar i derivar les necessitats de les usuàries i, al mateix temps, connectar amb una xarxa comunitària d'entitats, veïnatge i espais municipals com el Casal de les Dones.
El projecte Veïnes x veïnes ofereix acompanyament i assessorament a dones que han patit violència masclista Foto: Instagram / @heroinesanonimes