Cinc joies imprescindibles del modernisme de Reus

La reivindicació patrimonial de Reus pren un sentit especial amb edificis emblemàtics repartits per la ciutat

L'Institut Pere Mata és un dels edificis modernistes emblemàtics de la ciutat de Reus
L'Institut Pere Mata és un dels edificis modernistes emblemàtics de la ciutat de Reus | Ajuntament de Reus
21 d'agost del 2023
Actualitzat a la 13:14h
El llegat modernista de Reus és un dels elements més reivindicat del patrimoni de la ciutat. El pes i la importància de la ciutat entre finals del segle XVIII i principis del XIX van quedar marcats amb façanes espectaculars i edificacions singulars. Al llarg de l'any s'organitzen diverses rutes i iniciatives per descobrir-les, però el seu ús quotidià fa que algunes d'aquestes joies es puguin gaudir en qualsevol moment.

La llista d'edificis i elements modernistes que hi ha a Reus és llarga, i la gran majoria destaquen i sobresurten per un motiu o altre. A continuació us oferim una selecció de cinc exemples del modernisme reusenc que, pel seu valor patrimonial, arquitectònic i artístic o per la seva proximitat, poden convertir-se en visites imprescindibles.
 

Façana de la Casa Navàs de Reus Foto: TarragonaDigital

 

La Casa Navàs

Obra de Lluís Domènech i Montaner —el 2023 se'n commemora el centenari de la mort—, la Casa Navàs s'ha convertit en la imatge icònica del modernisme reusenc. Hi ajuda el fet d'ubicar-se al centre de la ciutat, la plaça del Mercadal, pràcticament al cantó oposat de l'Ajuntament, completant el rovell de l'ou reusenc. Es va construir entre 1901 i 1908, i durant la Guerra Civil va perdre el capcer, que s'ha recuperat recentment, i la torre exterior.

Tot i això, destaca especialment pel gran nivell de conservació de l'edifici, que s'ha fet servir com a habitatge fins fa relativament pocs anys. La planta baixa manté l'estructura de la botiga tèxtil que li va donar sentit.

Si la façana, amb el capcer recuperat, ja impressiona, la visita interior també deixa amb la boca oberta. Decoracions, mobles i espais transporten el visitant a principis de segle des que posa el primer peu dins de l'edifici. Sent de gestió privada, compta amb un ampli ventall de visites en diferents formats i per a tots els públics.
 

Façana principal de la Casa Rull, al carrer de Sant Joan Foto: Ajuntament de Reus

 

La Casa Rull

El mateix Domènech i Montaner va ser l'arquitecte de la Casa Rull, situada al carrer de Sant Joan. Amb una façana que destaca quan es passa per davant, culmina l'obra un jardí interior d'accés públic. Es va construir com un habitatge particular el 1911, però quinze anys més tard ja va ser lliurada a l'Ajuntament.

Després de diversos usos culturals, ara ja fa anys que acull la seu de l'Institut Municipal Reus Cultura. S'ha convertit en una parada imprescindible de qualsevol ruta modernista que es plantegi a la ciutat. I més tenint en compte que, adjacent a la Casa Rull, hi ha una altra façana emblemàtica, la de la Casa Gasull.
 

Façana principal de l'escola Prat de la Riba de Reus Foto: Jordi Olària Gras

 

L'escola Prat de la Riba

Un altre edifici modernista reusenc emblemàtic, i amb activitat quotidiana, és l'escola Prat de la Riba, a l'avinguda que porta el mateix nom. Construïda entre 1908 i 1917, és obra de Pere Caselles, l'arquitecte municipal de l'època. Es va idear directament com una escola, motiu pel qual el modernisme més artístic i decoratiu adquireix també una funcionalitat clara.

Amb les finestres grans i sostres alts es volia comptar amb la suficient llum natural i la ventilació necessària per al funcionament d'un centre educatiu. El mateix motiu pel qual, des de la concepció de l'edifici, els patis es van plantejar amb arbrat.
 

Façana d'un dels edificis de la finca de l'Estació Enològica Foto: Isma Llanes

 

L'Estació Enològica

Pere Caselles ha deixat força llegat modernista a la ciutat de Reus. Un altre exemple clar és l'Estació Enològica, al passeig de Sunyer. Dividida en diferents edificis, actualment acull el Consell Comarcal del Baix Camp en un immoble i l'Estació Enològica en un altre. Es va construir entre 1906 i 1909 i la finca compta amb un pati interior.

Els darrers anys ha guanyat pes i importància, convertint-se en el punt d'inici i final de diverses rutes modernistes i ampliant el ventall d'activitats i reclams. Reivindicant el seu objectiu fundacional, que ha mantingut, també s'ha convertit en la Casa del Vermut i del Vi, un centre d'inspiració enoturística on es fa difusió de la importància d'aquest sector per a la ciutat de Reus.
 

El Pavelló dels Distingits és un dels espais emblemàtics de l'Institut Pere Mata Foto: Ajuntament de Reus

 

L'Institut Pere Mata

Fora del centre de la ciutat, l'Institut Pere Mata culmina qualsevol llista de patrimoni modernista de Reus. Construït com a hospital psiquiàtric, manté encara avui la seva funció de centre de salut mental en una part important del recinte. Queda, tot i això, un espai significatiu per a les visites turístiques.

El Pavelló dels Distingits és l'espai més emblemàtic, patrimonialment parlant, de l'edifici, construït entre 1897 i 1912. Obra de Lluís Domènech i Montaner, la seva importància arquitectònica és evident ja des de fora. Històricament, també té molt de pes, sent un dels exemples evidents dels prohoms i les famílies que destacaven a la ciutat a principis del segle XX.