Es basa en una nova tecnologia "innovadora" -anomenada Managed Aquifer Recharge (MAR)- que utilitza capes reactives per evitar esgotaments i contaminacions dels aqüífers. Comaigua col·labora amb el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre francès de la Recherche Scientifique (CNRS) i l'empresa Mejoras Energéticas.
[noticiadiari]99/3025[/noticiadiari]
Les infraestructures que s'han construït són dues basses de 400 metres quadrats dins el recinte de la depuradora, la canalització de l'aigua, i les capes reactives col·locades al fons d'aquestes basses, que retenen, degraden i eliminen compostos de difícil tractament que queden a l'aigua un cop tractada.
Garantir la qualitat de l'aigua
La infiltració d'aigua que s'ha iniciat redirigeix 400 metres cúbics al dia de l'aigua tractada a la depuradora fins a les basses, situades a uns 70 metres de distància. Es fa amb arquetes i canalitzacions subterrànies fins al lloc d'infiltració.Les capes reactives permeten que l'aigua captada a la sortida de la depuradora es pugui infiltrar amb una qualitat millorada de camí a l'aqüífer, situat a una desena de metres sota terra.

Les dues basses que s'han construït a la depuradora de Cambrils permeten el tractament i infiltració de l'aigua Foto: ACN
A més, s'han fet vuit piezòmetres, sensors que permeten un control del procés de recàrrega de l'aigua a l'aqüífer i el seguiment de l'evolució de la qualitat de l'aigua infiltrada. Les capes estan formades per sediments crivellats de l'excavació de les basses, que ajuden a mantenir l'estructura de la barrera i la permeabilitat.
Futurs avenços
Les bases contenen compost vegetal i estelles de fusta, que proporcionen matèria orgànica biodegradable i una superfície d'absorció per a components orgànics neutres. En menys quantitat, les capes reactives tenen biocarbó (biochar) i, només en una de les basses també tenen zeolita, dos elements que augmenten la superfície d'absorció.[noticiadiari]99/1375[/noticiadiari]
La permeabilitat de l'aqüífer detrític plioquaternari del Camp de Tarragona - Baix Camp permet una infiltració mitjana diària d'1 metre cúbic d'aigua per metre quadrat. Quan es demostri la viabilitat de la tecnologia, es vol utilitzar tota l'aigua tractada a la depuradora de Cambrils, que són 4 hectòmetres cúbics a l'any, per recarregar l'aqüífer.
Això suposaria un avenç important "en la resiliència hídrica de la comarca" i per garantir el recurs de l'aigua als principals motors econòmics, l'agricultura i el turisme.