Condemnats a un any de presó tres encausats per les protestes postsentència a Tarragona

El regidor de la CUP Reus, Arnau Martí, també estava implicat, però ha quedat absolt

Els quatre encausats van declarar el passat mes de juny al Jutjat Penal de Tarragona
Els quatre encausats van declarar el passat mes de juny al Jutjat Penal de Tarragona | Mar Rovira / ACN
19 de desembre del 2023
Actualitzat a les 15:16h
El jutge del penal número 1 de Tarragona ha decretat un any de presó per a tres dels quatre joves investigats per la seva participació en les protestes postsentència l'octubre de 2019 a la ciutat de Tarragona. Els ha condemnat per un delicte d'atemptat i de lesions lleus.

Un dels quatre encausats ha quedat absolt i, segons informen des del grup municipal de la CUP Reus, es tractaria del regidor Arnau Martí, ja que no s'ha acreditat que hi participés. Als condemnats, també, se'ls imposa la quantitat de 302,74 euros i 572,05 per a dos dels joves, en concepte de responsabilitat civil i de multa, així com les costes processals.

En la sentència a què ha tingut accés l'ACN, el magistrat sosté que queden provats que els tres condemnats van empènyer agents dels Mossos d'Esquadra i que dos dels policies van patir danys en un dit de la mà, contusions a l'espatlla i al canell. 

Manifestacions d'octubre del 2019

En la sentència, que es pot recórrer a l'Audiència de Tarragona, s'exposa que els fets es van produir el 15 d'octubre del 2019, l'endemà de la publicació de la sentència del procés. La manifestació es va convocar aquell vespre a la plaça Imperial Tarraco.

El magistrat considera provat que un dels acusats va empènyer un agent dels Mossos d'Esquadra i li va causar una "distensió del primer dit de la mà esquerra, a causa que va haver d'agafar fort l'escut protector". El policia va necessitar assistència mèdica i set dies de curació "no impeditius".

Per aquests fets la pena imposada és d'un any de presó, 300 euros de multa i 272,09 euros d'indemnització per l'agent. El jutge considera que els tres condemnats van cometre l'acció amb la intenció de danyar "la integritat física i el principi d'autoritat que representa el cos policial.

Atenció mèdica i danys als agents

Els altres dos condemnats van ser detinguts després de la manifestació. Va ser cap a quarts d'una de la matinada a la plaça Sant Fructuós, quan els Mossos perseguien "un grup de persones no identificades per llançaments de pedres contra els agents".

Segons el magistrat, un dels joves es va "abraonar" sobre un policia "i li va ocasionar una contusió al canell esquerre i a l'espatlla esquerra" que van requerir atenció mèdica i dos dies de curació "no impeditius".

Per aquesta raó, el jutge el condemna a un any de presó, 225 euros de multa i una indemnització pel policia de 77,74 euros. Paral·lelament, el jutge considera provat que l'altre arrestat en aquells fets va empènyer un altre policia "sense causar-li cap lesió"; i li imposa una pena d'un any de presó.

En canvi, el quart acusat ha quedat absolt perquè "no ha quedat acreditat" que llancés una pedra contra un policia durant la manifestació a la plaça Imperial Tarraco. Durant el judici van declarar fins a deu agents dels Mossos d'Esquadra i tres de la policia espanyola.

Reaccions a la sentència

L'Esquerra Independentista del Camp ha emès un comunicat aquest dimarts 19 de desembre en el qual rebutja la sentència. En el text han exposat que la resolució judicial "criminalitza les legítimes protestes".

També, que "suposen l'aval a les càrregues policials, a les lesions patides pels manifestants i sobretot a l'aval a un procés penal que des de bon principi no ha pretès clarificar els fets d'aquell vespre sinó estendre l'assetjament repressiu a bona part del moviment independentista català".

Les entitats signants del text han recordat que aquest procediment penal va arrencar amb 22 persones detingudes. De totes elles, divuit van formar part de la causa judicial. Així, han considerat que "tot el procés judicial ha estat un intent criminalitzador que s'ha anat desinflant" que ha tingut "escassetat de proves i contradiccions" per part de les acusacions.