El ple de l'Ajuntament de Cornudella de Montsant, celebrat aquest dijous 17 de juliol, ha rebutjat entrar al parc natural de les Muntanyes de Prades que s'està projectant. El consistori ha apuntat que "els models de governança del futur parc suposarien una pèrdua total de la capacitat de decisió i de gestió" del terme municipal i que l'ajuntament assumeix els compromisos de conservació mediambiental i biodiversitat.
Així mateix, ha exposat en un comunicat que des de fa 20 anys "pateix les limitacions del parc natural de Montsant", sense rebre "recursos suficients, amb una saturació administrativa i limitacions per als propietaris que volien seguir les seves explotacions i que, finalment, s'han perdut majoritàriament".
"Un punt que ens preocupava i del que no en vàrem treure cap compromís per part de la Direcció de Polítiques Mediambientals va ser la gestió i usos del pantà i el riu Siurana, consideració fonamental per garantir el futur hídric i de la supervivència del municipi dins la crisi climàtica", han afegit. Finalment, en el comunicat han apuntat que s'ha consultat els diferents sectors econòmics i socials del municipi per prendre la decisió i ara el consistori iniciarà una recollida de signatures per reforçar l'acord del ple.
Oposició d'entitats i ajuntaments
A més de les entitats ecologistes contràries a la declració, l'alcaldessa de Cornudella, Meritxell Cardona, també va expressar la seva disconformitat fa uns mesos, abans que el Govern de la Generalitat refermés la seva determinació -passi el que passi- de tirar endavant la nova declaració de parc natural. Cardona va assegurar que l'entorn de Siurana "perdria importància" dins la zona i va proposar un seguit de mesures per compensar les mancances al territori.
Altres ajuntaments, com el de Montblanc o l'Espluga de Francolí, també van enumerar les seves al·legacions amb què defensaven el desenvolupament local davant les restriccions a l'activitat agrícola, pel que fa a la captació d'aigua, o l'ampliació de les dimensions geogràfiques del parc, entre d'altres.
La declaració de parc natural de les Muntanyes de Prades, Poblet i la Serra de la Llena hauria de ser una realitat a principis del 2026. Amb una superfície de 44.000 hectàrees serà el segon més gran de tot Catalunya i comprendrà les comarques de l'Alt Camp, el Baix Camp, la Conca de Barberà, el Priorat i les Garrigues.