Creu Roja reubica persones refugiades en allotjaments de Reus i altres municipis

Són procedents de Madrid i Canàries, principalment, i la seva estada al Camp de Tarragona es correspon a la fase transitòria de l'acollida

Membres de Creu Roja assistint en l'arribada de refugiats a l'Estat
Membres de Creu Roja assistint en l'arribada de refugiats a l'Estat | Cruz Roja
06 d'octubre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:40h

Davant la situació generalitzada arreu d'Espanya, amb motiu de la crisi migratòria actual, Creu Roja és la responsable del Programa d'Acollida i Integració de Persones Sol·licitants de Protecció Internacional que depèn del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions. Els últims dies, les persones refugiades que han arribat a l'Estat s'estan reubicant en diferents ciutats i pobles.

Segons confirma Creu Roja Tarragona, "aquesta acollida s'està produint en diferents punts del país, a més de Calella, Barcelona o Lleida, també a Reus i altres municipis del Camp de Tarragona", on principalment s'estan allotjant refugiats procedents de Madrid i Canàries.

També, informen que "aquestes persones són sol·licitants d'asil i, com a col·lectiu vulnerable, tenen una protecció especial per la qual no es poden rebel·lar dades sobre els allotjaments en què estan ubicades ni el nombre de refugiats que s'han allotjat", d'acord amb el règim normatiu.
 

Fase transitòria d'acollida

El Programa d'Acollida i Integració de Persones Sol·licitants de Protecció Internacional consta de diverses fases. Actualment, les persones allotjades a Reus i voltants es troben en fase 0 o transitòria i, per tant, la seva estada serà temporal, a l'espera d'una reubicació progressiva.

"En aquesta fase, s'avalua la situació de cada persona, s'estudia cas per cas perquè puguin ser traslladades a diferents punts de l'Estat", descriuen des de Creu Roja Tarragona. De fet, exposen que la seva tasca es limita a ser entitat col·laboradora, com moltes altres institucions i voluntaris que participen del Programa amb la finalitat de cobrir les necessitats bàsiques d'allotjament i manutenció dels refugiats; però la responsabilitat última i "tota l'estructura depèn del Ministeri", apunten.

En aquest cas, el perfil de les persones que procedeixen de l'Àfrica subsahariana és d'homes majors d'edat, tot i que la majoria no arriben als 30 anys. Fa uns dies, arribava a Calella un grup de 300 persones sol·licitants d'asil, pel qual l'Ajuntament del municipi no tenia prou recursos, ja que "la seva disponibilitat de serveis socials i sanitaris són limitats" i, per això, "Creu Roja es va comprometre a fer-ne la redistribució", segons publicava La Vanguardia aquesta mateixa setmana.

Arxivat a