El curiós origen del nom d'un barri de Reus que homenatja una amant

L'empresari Joan Sardà i Farriol era propietari d'una gran finca a la zona nord de la ciutat i va batejar els terrenys amb el nom de la seva amant

  • Els jardins de Mas Mayner recorden el nom, també, del Mas Niloga -
Publicat el 08 d’abril de 2025 a les 17:28

L'actual barri Niloga de Reus, ubicat a la zona nord de la ciutat, no sempre havia tingut aquest nom ni havia estat considerat barri en si mateix. Precisament, quan va esdevenir una barriada, va prendre el nom del Mas Niloga, una gran finca que havia estat propietat de l'empresari igualadí Joan Sardà i Farriol; però el més significatiu és que el topònim va ser, en el seu moment, un "homenatge" a la seva amant.

Sardà va partir la col·lectivització de la seva fàbrica durant la Guerra Civil, però en acabar el conflicte bèl·lic, la va aconseguir recuperar i es va fer molt ric. Llavors, va decidir separar-se de la seva dona i se'n va anar a viure amb la seva enamorada, va comprar uns terrenys anomenats Mas de Mayner, que havien estat de la Família Boule originalment, els va urbanitzar i els va canviar el nom per Mas Niloga. És a dir, va agafar les primeres lletres del nom i els cognoms de la seva parella, Nieves López García.

Així és com una història personal acabaria marcant els inicis d'un barri, impulsat l'any 1962 per l'arquitecte reusenc Miquel Aragonès. El barri Niloga va començar amb tan sols sis blocs de pisos, a tocar del Reus Deportiu, i es va anar ampliant amb els anys, tot i que s'ha reduït respecte de l'extensió que va tenir el Mas de Mainer, que era l'espai entre les vies del tren, el carrer del Doctor Robert i part del carrer de Frederic Soler. Actualment, es troba delimitat per la via del tren, el carrer del General Moragues, el Parc i l'avinguda de Sant Jordi i l'avinguda de l'Onze de Setembre fins a la plaça de Pompeu Fabra.

De la finca original, desapareguda a mitjan segle XX, es conserven restes d'una antiga construcció amb una coberta, un pou d'aigua i una bassa en desús, i alguns arbres de l'antic jardí; es troba al costat de l'escola Joan Rebull. A la mateixa zona, una promotora immobiliària va engegar la construcció d'habitatges unifamiliars i va cedir una part com a espai municipal, on es va urbanitzar la plaça de l'U d'Octubre, que els veïns van lluitar per mantenir el nom de Jardins del Mas Mayner, en record del seu últim propietari.