Defineixen els reptes prioritaris per impulsar el futur de les Hortes de Tarragona

La Taula Tècnica de l'Horta de Tarragona presenta les conclusions extretes de la primera fase de treball col·lectiu i ja estudia els projectes que es desenvoluparan

  • Una trentena de persones i una vintena d'entitats han treballat el futur de les Hortes de Tarragona. -
Publicat el 03 de juliol de 2025 a les 13:17

La Taula Tècnica de l'Horta de Tarragona ha presentat les conclusions extretes de la primera fase de treball col·lectiu per definir reptes que ajudin a impulsar el futur de les Hortes de Tarragona. L'objectiu és establir una base compartida que permeti activar projectes sostenibles, integrant plenament les Hortes en la realitat urbana, social, econòmica i ambiental de Tarragona. En un comunicat, expliquen que "tenen un gran potencial per liderar iniciatives innovadores que diferenciïn Tarragona i la posicionin com un referent en sostenibilitat, economia solidària i col·laboració publicocomunitària".

En aquest sentit, però, alerten que "ara per ara, les Hortes es troben en una situació crítica, ja que factors com l'emergència climàtica, la pèrdua de biodiversitat, la manca de relleu generacional i l'abandonament de terres està representant una amenaça per a aquest espai únic".

Una vintena d'entitats participen en la primera fase de treball col·lectiu

Durant aquesta primera fase de treball col·lectiu impulsada per la Comunalitat de Tarragona – Fòrum dels Barris, de la mà de la cooperativa L'Escamot i en col·laboració amb la Comunitat de Regants de les Hortes i CoopCamp, s'ha comptat amb una trentena de participants i una vintena d'organitzacions implicades. Aquestes entitats representen una àmplia diversitat d'actors: administracions públiques, entitats ecologistes, centres de recerca i universitats, cooperatives i projectes de l'economia social, així com comunitats educatives.  

En el procés, que ha durat sis mesos, s'han organitzat grups de treball temàtics per identificar línies prioritàries i definir accions col·lectives a curt i mitjà termini. En el transcurs d'aquest temps, s'han pogut tractar una gran diversitat de qüestions vinculades al planejament territorial, la gestió de l'aigua, el relleu agrari i els usos comunitaris del sòl, tot avançant progressivament cap a una selecció acotada de projectes viables i d'interès comú que es volen començar a desplegar a partir del segon semestre de l'any. 

S'ha realitzat una diagnosi compartida i la definició progressiva de projectes prioritaris a través de cadascun dels tres grups temàtics que han abordat aspectes clau per al territori, amb ritmes i graus de maduració diversos segons la temàtica: planejament estratègic i encaix urbà, aigua i connectivitat ecològica i activació del sòl i relleu agrari.

Una nova etapa: projectes concrets i accions coordinades

Com a resultat d'aquest primer procés, els vuit projectes que s'han considerat prioritaris i que es treballaran a partir d'ara són la formació professionalitzadora agroecològica; la finca compartida d'horta comunitària; la cartografia de camins i espais; la cartografia del rec; el repositori d'informació compartida; el parc agrari; el cens de finques i el parc naturalitzat del Riuclar.

Amb aquesta primera fase completada, la Taula es prepara ara per una nova etapa orientada al desenvolupament de projectes concrets, que combinin diagnosi i acció, i que articulin el treball temàtic fet. A partir d'ara el procés s'obre a la participació i a la implicació de nous agents que puguin incorporar noves mirades i energies al projecte.

Aquelles persones o col·lectius interessats a sumar-s'hi, poden posar-se en contacte amb la cooperativa l'Escamot a través del correu electrònic lluis@escamot.cat.