Educació pren mesures per l'abús a dos menors en un pati d'institut al Vendrell

El conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha demanat posar el focus en la detecció i ha afegit que per fer-ho cal la col·laboració de les famílies i les escoles

El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, en una imatge d'arxiu.
El conseller d'Educació, Josep González-Cambray, en una imatge d'arxiu. | ACN
15 de març del 2023
Actualitzat a la 13:15h
El Departament d'Educació investiga "des del primer dia" la suposada agressió sexual que van patir dos menors a l'Institut Escola Àngel de Tobies del Vendrell. Ho ha explicat el conseller Josep Gonzàlez-Cambray abans de la inauguració del Saló de l'Ensenyament, que ha obert portes aquest dimecres.

Tot i que no ha donat més detalls sobre la investigació, el conseller d'Educació ha manifestat que l'objectiu és esbrinar què ha passat i prendre decisions. Cambray ha recordat també que en aquestes situacions s’activa la Unitat de Suport a l’Alumnat en Situació de Violència (USAV), entre altres protocols. 

Els fets van tenir lloc el passat 3 de març a l'Institut Escola Àngel de Tobies del Vendrell, amb cinc menors d'edat que van agredir sexualment dos companys seus. Els nois, tres dels quals són menors de 14 anys i, per tant, inimputables, haurien fet tocaments a les dues víctimes, també menors.

Una setmana després dels fets, els dos menors majors de 14 anys van declarar davant de la fiscalia de menors. En aquest sentit, el jutjat d’instrucció número 4 de Tarragona va acordar llibertat vigilada i la prohibició d’aproximar-se a menys de 50 metres així com la comunicació amb les víctimes per qualsevol mitjà.
 

Cambray diu que cal fer un "canvi de mirada" per detectar situacions de violència als centres educatius

El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha insistit que cal fer un "canvi de mirada" per detectar situacions de violència als centres educatius. El conseller ha assenyalat que, per molts recursos que es destinin als centres, sempre hi haurà casos, perquè són un "reflex" de la societat.

Cambray ha assegurat que molts centres educatius estan portant a terme "bons projectes" per sensibilitzar i prevenir les violències: "Cada dia s’estan resolent moltes situacions". Però ha assenyalat que hi ha casos que no es resolen amb la prevenció i sensibilització.

És per això que el conseller ha demanat posar el focus en les deteccions i ha afegit que per fer-ho cal la col·laboració de les famílies i les escoles. Cambray ha alertat que hi ha dinàmiques que poden semblar "invisibles a ulls dels adults".