L'establiment comercial El Barato rep el reconeixement del «Més Amic de Reus 2024»

Amb 143 anys d’història, suma sis generacions de la mateixa família regentant un negoci que ha estat liderat majoritàriament per dones

D'esquerra a dreta: Anna Casas, Anna Misericòrdia Rué i Josep Maria Casas
D'esquerra a dreta: Anna Casas, Anna Misericòrdia Rué i Josep Maria Casas | Cedida
24 de desembre de 2024, 09:28
Actualitzat: 9:28h

L’històric establiment comercial de Reus El Barato, fundat el 1881 i amb 143 anys de trajectòria, ha estat nomenat Més Amic de Reus de l’any 2024 per votació de la Junta Directiva del Centre d’Amics de Reus, celebrada el passat divendres 20 de desembre. El guardó, un dels més valorats dels que s’atorguen en l'àmbit local, es lliura des de l’any 1981 a persones i institucions per la seva rellevància en actuacions fetes pel bé de la ciutat de Reus.

El Centre d’Amics de Reus ha volgut valorar la llarga història d’un negoci imprescindible per entendre la ciutat, la seva cultura i un sector clau que explica la seva història, la de la venda de teixits. Altrament, des de la seva fundació ha aconseguit que la mateixa família regenti el negoci, un fet força excepcional. 

Finalment, la majoria de les propietàries del negoci han estat dones, fet que posa en valor el seu esperit emprenedor. Al llarg del temps, sovint la nostra societat no ha reconegut el paper de lideratge de la dona.

Des de finals del segle XIX

El Barato, situat al carrer Major, suma ja sis generacions familiars al capdavant del negoci de venda de teixits. L’inici de l’activitat es remunta a Francesca Prats i Grau, fundadora del negoci. Casada amb Jaume Fort i March, va tenir quatre fills, la tercera dels quals, Bonaventura, va continuar el negoci de la mare, esdevenint la segona generació i la que instal·laria el negoci al carrer Major. 

Abans, havia estat al Fossar Vell, 1, i molt abans, quan el negoci el regentava la seva mare i fundadora, al carrer Abadia, 9 i també en una parada de les Peixateries Velles. La Bonaventura i el seu marit, Ignasi Iglesias, van donar una gran empenta a la botiga, engrandint-la amb la compra de les cases del carrer de l’Abadia, 1 i 3, i la número 4 del carrer Marquès de Tamarit (actual carreró d’accés al Centre de Lectura pel carrer de l’Abadia).

La tercera generació seria la de Francesca Iglesias Fort, casada amb Joan Rué i Masip. Van tenir dos fills i la noia, Anna Misericòrdia, seguí el negoci arran de la jubilació de la seva mare, esdevenint la quarta generació. Casada amb Josep Maria Casas i Jansà, foren pares de dos nois i el més gran d’ells, Josep Maria Casas i Rué, continua la saga en cinquena generació. 

El 2016 assumí la direcció del negoci. S’havia casat amb Maria Vanessa Molner i Barberà, i tingueren dues filles. Finalment, la sisena generació la formen, doncs, l’Anna i l’Alba Casas Molner.

Arxivat a