El futur Mercat del Carrilet de Reus, a concurs públic

L'Ajuntament traurà la licitació de la redacció del projecte, que també ha de resoldre com funcionarà la mobilitat i on aniran els Marxants

Sortirà a concurs públic la redacció del projecte del nou Mercat del Carrilet
Sortirà a concurs públic la redacció del projecte del nou Mercat del Carrilet | Jordi Olària Gras
27 de febrer del 2023
Actualitzat a la 13:27h
El projecte del futur Mercat del Carrilet de Reus i podria quedar redactat a finals d'any. L'Ajuntament traurà a concurs públic, entre aquest dilluns i demà dimarts, la redacció del projecte bàsic i l'executiu. Tindrà un pressupost de 71.214,25 euros i un termini d'execució de sis mesos.

Comptant els tràmits i el temps necessari perquè es presentin les ofertes, s'adjudiqui i es formalitzi, la redacció podria quedar fixada per l'últim quadrimestre d'aquest 2023. Segons s'ha anunciat aquest dilluns, el projecte va lligat a la reforma del tram final de l'avinguda del Carrilet. El mercat ha d'ocupar les naus en desús que comencen al número 20 i que l'Ajuntament va comprar l'any passat, i es continua agafant com a base l'estudi fet per Mercats de Barcelona l'any 2016, tot i que es preveu actualitzar-lo.
 

El nou mercat compta tenir un supermercat

Per al govern de Reus, la del futur Mercat del Carrilet és "una ubicació immillorable". Així l'ha definit l'alcalde, Carles Pellicer, que assegura que "aquest mercat nou comportarà una nova centralitat al Carrilet". També s'hi ha reafirmat la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, que manté que "és un element molt important per la transformació que es fa a tota la zona del barri del Carrilet".

Considera que el trasllat de l'equipament "acosta el triple objectiu d'aquesta transformació, que és crear una nova centralitat, que sigui un pol d'atracció d'activitat quotidiana i connecti el centre amb el Carrilet". Per al regidor d'Empresa i Ocupació, Carles Prats, l'objectiu principal del projecte és que es plantegi un projecte "que respongui les necessitats del segle XXI".

Ha assegurat que "hi ha elements de l'edifici que volem conservar patrimonialment". No els ha detallat, però sí que ha concretat que la teulada anirà a terra per tornar-se a construir, ara comptant amb la instal·lació de plaques solars. Es compta actuar en una superfície d'uns 1.900 metres quadrats en total.

S'hi preveuen tres espais diferents, començant pels 500 metres quadrats previstos per a un hipotètic supermercat. Es tracta d'un operador privat que ja es va buscar, sense èxit, per a la ubicació actual del Mercat del Carrilet. Ara s'hi reserva la part més gran d'espai, i la cerca d'aquest supermercat es posarà en marxa a finals d'any, quan s'hagi redactat el projecte.

Un segon espai serà el que es reservarà a les parades pròpiament dites, amb 400 metres quadrats en total. També es preveu que hi hagi 300 metres quadrats reservats per a una cafeteria o establiment de restauració "o un operador complementari", ha afegit Prats. Els 700 metres quadrats restants correspondrien a les zones de pas i comunes.

"Estem parlant d'una superfície similar a la que té ara l'actual Mercat del Carrilet", ha insistit. La diferència, segons s'ha plantejat fins ara, és que es reserva un espai per a un supermercat ja d'entrada, una superfície més gran que la que ocuparan les parades.

"Amb el plec busquem un arquitecte que tingui experiència en la construcció d'algun mercat", ha subratllat Prats. Serà una condició necessària per optar a guanyar el contracte públic, segons ha afirmat.
 

Es desconeix de quina manera es podran traslladar els paradistes

Quan s'hagi redactat el projecte es podran iniciar dos tràmits més. Per una banda, la cerca de l'operador privat que ha d'explotar la part de supermercat. En segon lloc, l'ocupació de les parades.

Els serveis municipals, segons s'ha detallat aquest dilluns, encara estan estudiant quina fórmula jurídica es farà servir. Prats no ha concretat fins a quin punt, els actuals paradistes, podran tenir prioritat a l'hora d'optar a ocupar una parada al nou establiment. Una circumstància que també podria tenir-hi pes és la proximitat a l'edat de jubilació d'alguns paradistes actuals i l'existència o no de relleu generacional.

Sense haver-ne fet bandera pública, algunes fonts ho situen com el principal escull a l'hora de traslladar les actuals parades a l'avinguda del Carrilet. El mateix soci de govern, Daniel Rubio (Ara Reus), plantejava fa unes setmanes que els paradistes els ho havien comentat. Segons va exposar, no veuen viable fer la inversió necessària per mantenir la parada tenint en compte que es jubilaran molt lluny de l'edat d'amortització.

Segons ha plantejat Parts, "comptem amb els paradistes, i hi haurà un moment en el qual ens hauran de mostrar la seva voluntat". "Llavors serà el moment de fer alguna acció, però serà el pròxim govern qui hagi de fer-ho, i no podem agafar nosaltres aquests compromisos", ha explicat.
 

El futur Mercat del Carrilet, lligat a la reforma de l'avinguda

Just al davant del futur Mercat del Carrilet, al capdamunt de l'avinguda, hi queda encara el darrer edifici dret que, segons la planificació urbanística, s'ha d'enderrocar. Es tracta de l'immoble situat al mig de l'avinguda, i que la separa en dos vials a la part superior. Segons ha explicat l'alcalde, Carles Pellicer, aquest enderroc ha de comportar una ampliació del pàrquing subterrani que hi té Reus Mobilitat i Serveis.

Ha detallat que, el plantejament actual, és que "aquesta casa desaparegui i permeti el creixement del pàrquing i una connexió per sota amb el mercat nou; el projecte és aquest". Ha matisat, alhora, que "els projectes requereixen el seu temps, i l'administració no és precisament ràpida". És a dir, que no preveuen esperar que s'executi aquesta expropiació i enderroc perquè tiri endavant el trasllat del Mercat del Carrilet.

Segons ha deixat entreveure, aquest afegit no tindria per què suposar incrementar el nombre de places d'aparcament, sinó que podria donar servei al mercat. No se n'ha concretat cap possible ús, però podria servir, per exemple, per fer-hi la descàrrega del gènere dels paradistes. La mobilitat i la logística que impliquen aquest futur mercat són un dels àmbits de més discrepància al voltant del projecte.
 

La redacció del projecte ha d'aclarir àmbits com la mobilitat i els Marxants

No només per part de l'oposició, sinó també dins del mateix govern municipal. Fa unes setmanes, el tercer soci de govern, Ara Reus, exposava per boca del seu portaveu i futur alcaldable, Daniel Rubio que, el projecte, li genera "dubtes". Principalment perquè no té clar si és viable el trasllat tenint en compte les necessitats de mobilitat del nou mercat.

Segons va plantejar, el govern tenia un estudi en marxa sobre aquesta qüestió. Aquest matí, preguntat sobre el tema, Prats ha admès que "ha mostrat una preocupació que ningú dels que som aquí (Junts i ERC) sabíem que tingués". De fet, ha etzibat que "hi ha algú que ja ha començat la campanya electoral".

Segons ha aclarit la vicealcaldessa, Noemí Llauradó, la redacció del projecte que ara sortirà a concurs públic inclou aquest estudi de mobilitat. Una altra qüestió que també haurà d'analitzar és la ubicació del Mercat de Marxants. Segons es va anunciar inicialment, es preveu que es traslladi juntament amb el Mercat del Carrilet.

Es va plantejar que els marxants s'ubicarien a la part central de l'avinguda del Carrilet, on hi ha bona part de la superfície ocupada per mobiliari urbà i arbres. També per un parc infantil i per terrasses de bars que, almenys pel que fa a les terrasses, es va assegurar que no es traurien. Tot plegat, segons ha insistit aquest dilluns el govern, ha de quedar aclarit amb la redacció del projecte bàsic i executiu.