
Els objectius de futur de cara a mantenir i potenciar l’activitat del Port de Tarragona com a eix central de l’activitat empresarial passen per garantir l’obertura als mercats exteriors i a nous segments de negoci. Aquestes són dues de les conclusions més rellevants que s’extreuen del nou Observatori Empresarial que han presentat conjuntament la CEPTA i el Port de Tarragona, un estudi que recull la importància estratègica del Port i la necessitat de seguir treballant en aquest àmbit. Entre els objectius de futur, destaca la necessitat de diversificar-se i obrir-se a nous sectors de l’activitat econòmica, en especial el mercat dels creuers, de mantenir la seva activitat industrial i de disposar d’infraestructures de comunicació i de transport vitals com són l’A-27, el tercer fil i el Corredor Mediterrani, per assegurar el transport de mercaderies amb l’exterior. El Port de Tarragona és el quart port més important de l’Estat espanyol i constitueix un motor econòmic de primer ordre a la demarcació de Tarragona, amb la creació de més de 9.000 llocs de treball entre directes i indirectes. El Port de Tarragona i el seu desenvolupament com a hub logístic fan que aquesta infraestructura sigui un important dinamitzador de la indústria tarragonina, amb la logística i el transport com a eixos fonamentals.
Segons ha pogut saber Tarragona Diari, el diari digital de Tarragona, el Port va tancar l’any passat amb un tràfic total de 33 milions de tones, el que significa un 4% més respecte a la mateixa xifra de l’any anterior, i un volum de negoci de 54 MEUR. Segons el president de CEPTA, J. Antoni Belmonte, aquestes xifres demostren la “gran importància” de l’activitat portuària per al conjunt del de les comarques de Tarragona.
Aquest és un dels punts de partida de l’Observatori Empresarial que han presentat aquesta setmana el mateix president de CEPTA, J.Antoni Belmonte; el director de desenvolupament corporatiu del Port de Tarragona, Joan Basora, i el cap del Gabinet d’Estudis de CEPTA, Juan Gallardo, que han destacat la necessitat de garantir els lligams amb els mercats europeus i la resta de l’Estat espanyol, amb eines de connexió internacional polivalent com són l’autovia A-27, el tercer fil i el Corredor Mediterrani. L’estudi destaca, un cop més, la importància vital de disposar d’infraestructures que permetin connectar amb Europa, els mercats exteriors i la resta de l’Estat espanyol, minimitzant despesa, motiu pel qual aquestes inversions són “imprescindibles”.
Els creuers: focus d’activitat econòmica
En un altre àmbit, l’Observatori també recull altres aspiracions del Port de Tarragona de cara al futur que són atractives per al teixit empresarial del conjunt de la província, com és la diversificació de la seva activitat, un objectiu que ara se centra a promocionar l’arribada de creuers a les instal·lacions del Port. “La consolidació de l’arribada de creuers a les instal·lacions del Port de Tarragona representaria un gran focus d’activitat per al teixit empresarial de les nostres comarques”, destaca en aquest sentit el responsable del Gabinet d’Estudis de CEPTA, Juan Gallardo.
Els esforços de l’Autoritat Portuària en aquest sentit se centren a preparar les instal·lacions per l’arribada d’aquest tipus de turisme, a promocionar el Port de Tarragona com una alternativa complementària i estratègica respecte a altres ports àmpliament consolidats en aquest sentit –com és el Port de Barcelona– i a sumar el suport i el lideratge de les administracions del territori. “La Marina Tàrraco té capacitat per acollir petits i mitjans creuers”, destaca el director de desenvolupament corporatiu del Port de Tarragona, Joan Basora, que afegeix que, des del Port, es valora “molt positivament” el suport d’administracions com l’Ajuntament de Tarragona, que ha augmentat la inversió de cara a promocionar l’activitat turística del Port.
Altres opcions estratègiques que es plantegen a curt termini són les opcions d’acollir la hivernació de creuers a les instal·lacions del Port durant l’etapa que requereixen tasques de manteniment i reparació –una opció que, segons els responsables de la redacció de l’Observatori suposa “una inversió de cara al teixit empresarial”– i la presència en algunes de les fires més importants del sector, com la fira Seatrade de Miami, un dels aparadors internacionals més important del sector creuerístic. Un altre dels objectius, segons Basora, és que Tarragona assoleixi de ple una marca pròpia que “integri els nombrosos atractius del nostre territori”, una imatge que, segons Basora, “pot ser molt eficaç a l’hora de promocionar la destinació com a plaça de creuers, com ho és Barcelona en l’actualitat”.
Objectius per 2013
Durant la presentació de l’Observatori Empresarial elaborat conjuntament amb CEPTA, el responsable de desenvolupament corporatiu del Port de Tarragona, Joan Basora, ha destacat que l’objectiu de l’Autoritat Portuària per aquest 2013 és seguir creixent, tant en nombre de tones transportades com en l’impacte econòmic que la seva activitat representa en el conjunt de l’activitat empresarial.
Garantir la sostenibilitat empresarial és un altre dels grans objectius a assolir durant aquest 2013, una fita que es manté després que l’any passat l’Autoritat Portuària ja hagi assolit la ISO 14001, que assegura la sostenibilitat i la cura mediambiental de la tasques que es duen a terme habitualment al Port.