
La indústria química tarragonina planta cara a la crisi amb una xifra de negoci de 12.000 milions d'euros i una producció de 17,2 milions de tones durant l'any passat. Malgrat que la producció ha descendit en els darrers anys, el sector es mostra més que satisfet per l'exercici 2013, un any «difícil» segons l'Associació Empresarial Química de Tarragona (AEQT), en el qual s'han fet noves inversions al territori. Els empresaris químics presumeixen d'haver assolit llindars històrics de baixa accidentalitat. L'AEQT manté reivindicacions històriques com el tercer fil o el conflicte elèctric. Insisteix que els Estats Units i Orient Mitjà són una «amenaça» que pot comportar el tancament de plantes a Europa.
«Parlant clar, si s'han de tancar plantes a Europa, que no siguin de Tarragona, sinó en un altre lloc». Amb franquesa i rotunditat, el president de l'AEQT, Jesús Loma-Ossorio, ha avisat aquest dijous, durant la presentació de l'informe públic, que les plantes menys competitives hauran de tancar i que l'estratègia passa per «posar en valor el que tenim aquí i dir-ho ben alt», afegeix Loma-Ossorio. Si més no, el sector químic reivindica un cop més la transposició de les directives europees, com ara la de xarxes tancades, que posaria menys pals a les rodes a les empreses que volen implantar-se al territori. «L'Estat no l'aplica i això ens deixa en una situació de desavantatge competitiu», insisteix el president de l'associació empresarial. «El conflicte energètic o el tercer fil no són capricis, són per a la supervivència del nostre sector», ha conclòs.
Una de les apostes del territori per guanyar competitivitat és la constitució del clúster ChemMed, que ha començat a caminar fa pocs mesos. L'informe de l'AEQT és optimista i tot indica que el 2014 tendirà al creixement. «L'any 2013 no ha estat gens fàcil, amb baixada de producció, plantes aturades i llocs de treball en risc, però la química no s'ha arronsat», ha dit Marc Fargas, president de la comissió de Comunicació de l'AEQT. Clariant, Messer, Repsol i Dow Chemical són algunes de les empreses que han apostat fort aquest 2013. Les inversions en millores per la sostenibilitat previstes entre 2012 i 2015 s'eleven als 800 milions. «No deixarem passar ni un mil·límetre en seguretat i medi ambient», ha afegit la directora general, Teresa Pallarès. De fet, l'AEQT ha aconseguit descendir fins als 1,37 accidents per cada milió d'hores treballades.
«Tenim un índex 60% inferior a la mitjana del sector a l'estat espanyol —de 3,20 accidents per milió d'hores— i som dels sectors que registrem menys accidentabilitat, situant-nos al nivell de sectors com la banca, l'administració pública o l'educació», ha manifestat Fargas. «A més, hem registrat uns nivells de vessaments amb mínims històrics», ha afegit. Una altra dada significativa de l'informe és que el 94% dels treballadors de la química tarragonina tenen contracte fix. S'estima que hi treballen unes 10.000 persones, però el sector genera fins a 30.000 llocs de treball induïts. Segons l'informe de l'AEQT, el volum d'exportacions suposen més de la meitat de les vendes totals. A dia d'avui, la indústria química és el segon sector a l'Estat que més exporta. La contribució fiscal de les químiques tarragonines associades gira al voltant dels 15 milions d'euros.