El servei de la brossa de Reus farà proves amb dos camions elèctrics

Si el resultat és positiu, es podria plantejar ampliar la flota a partir de finals d'any

S'incorporen dos vehicles a la flota que reforçaran el servei durant la fase de proves
S'incorporen dos vehicles a la flota que reforçaran el servei durant la fase de proves | Jordi Olària Gras
17 de març del 2023
Actualitzat a la 13:12h
El servei de la brossa de Reus incorpora, aquest mes, dos vehicles elèctrics en fase de proves. Es tracta de dos camions de grans dimensions que aquest mes de gener s'han començat a desplegar a diferents ciutats de l'Estat. La flota de vehicles encara serà de combustió i de gas, però l'Ajuntament es planteja ampliar-la amb els elèctrics a partir del mes d'octubre.

Dels dos camions que ara es posen en marxa en fase de proves, un es dedicarà a la recollida de contenidors, i l'altre, a la comercial. "Reforçaran el servei, però no substituiran els que hi ha", ha aclarit l'alcalde de Reus, Carles Pellicer. Ha tret pit afirmant que "som de les primeres ciutats que tenen vehicle elèctric, encara que sigui com a prova pilot".

El regidor de Medi Ambient, Daniel Rubio, ha recordat que, de vehicles elèctrics, ja n'hi ha al servei de neteja. "Són serveis auxiliars, però amb camions de gran tonatge no havíem pogut fer aquesta prova pilot", ha explicat. La idea d'aquestes proves és determinar quines característiques haurien de tenir els vehicles per incorporar-los a la flota.
 

Una hipotètica ampliació de la flota, amb camions elèctrics

"Està enfocat perquè treballin la zona del centre de la ciutat i el porta a porta del sector comercial", ha detallat. Es posaran en marxa un vehicle de gran tonatge, pensat per recollir contenidors, però el segon, més petit, pot tenir usos diferents a llarg termini. Encara que ara es provi per a la recollida comercial, el mateix camió pot tenir caixes diferents, adaptades a diferents serveis.

Si les proves que comencen ara resulten satisfactòries, l'Ajuntament es podrà plantejar incorporar vehicles com aquests a partir del mes d'octubre. Serà llavors quan farà dos anys que es va implantar el nou contracte de la brossa i, per tant, es podria ampliar. Una de les ampliacions possibles, del contracte i del pressupost, seria la d'incrementar la flota de vehicles.

Els vehicles elèctrics evitaran la combustió de 20 tones de diòxid de carboni que es generarien si fossin de gasoil o de gas natural. Suposaran, també, una millora des del punt de vista acústic, perquè "en el seu rodatge no fan soroll", ha assegurat Rubio. Durant la presentació d'aquest divendres també s'ha detallat que la renovació de la flota del servei de neteja viària i recollida de brossa s'ha completat entre el 90% i el 95%.