Un dels coordinadors de la comitiva, Sergi Baches, ha celebrat que l'entitat pugui commemorar enguany els 30 anys de la recuperació de l'activitat, després de mesos d'incertesa a conseqüència de la sequera. "A principis de juny teníem bastant clar que no podríem fer-ho, perquè no sortia aigua dels brolladors", ha explicat.
L'alcalde Viñuales acompanya els portants
A quarts d'onze del matí, els portants de l'aigua de Sant Magí han arribat al poble de Querol (Alt Camp), on l'alcalde de Tarragona, Rubén Viñuales, ha fet entrega del càntir als representants institucionals del municipi. Una fotografia que es repetirà al Pont d'Armentera, Santes Creus i Bràfim, on faran nit aquest dijous.Demà a primera hora s'hi tornaran a posar i iniciaran la recta final fins a arribar a Tarragona, passant pels municipis de Nulles, l'Argilaga i els Pallaresos. Després de més de 60 quilòmetres i d'haver travessat la Conca de Barberà, l'Alt Camp i el Tarragonès, els portants de l'aigua de Sant Magí arribaran aquest divendres a la tarda a Tarragona.
Un cop allí, es dirigiran fins al Portal del Carro, on es distribuirà l'aigua i els més de 2.000 càntirs previstos.
30 anys de la recuperació
A més, enguany és una edició especial, ja que se celebren els 30 anys de la recuperació de la baixada de l'aigua de Sant Magí. Per aquest motiu, els portants han renovat el disseny de les portadores i dels penons i estrenen un nou càntir commemoratiu. Tot i això, un dels coordinadors dels portants, Sergi Baches, ha puntualitzat que la tradició neix "molt abans", quan algunes "famílies ja pujaven a buscar l'aigua de Sant Magí amb garrafes de vidre, quan encara no existia el plàstic".Pel que fa a les prop de noranta persones que fan possible la baixada de l'aigua "miraculosa", Baches ha destacat "la germanor" que es crea durant els dos dies que estan fora de casa. "Som gent provinent de diversos llocs de Catalunya que ens posem d'acord per un objectiu comú: mantenir viva aquesta tradició", ha aplaudit.
Una edició marcada per la sequera
L'edició d'enguany també ha estat marcada per la sequera. Segons Baches, a principis de juny encara no sabien si podrien portar l'aigua de Sant Magí fins a Tarragona. "No hi havia aigua. Vam anar a les fonts i no sortia res dels brolladors", ha explicat Baches, qui celebra que després de parlar amb gent de la zona, van descobrir que darrere l'ermita hi havia un pou."El problema era que el pou no tenia suficient nivell d'aigua i, per tant, aquesta no podia sortir pels brolladors", ha detallat. Finalment, la comitiva dels portadors ha acabat bombant l'aigua per garantir la seva arribada a la ciutat. "L'aigua està assegurada i és de Sant Magí", ha puntualitzat Baches, qui ha reconegut que fa dos mesos "no ho tenien tan clar".