
Després de dues intenses jornades de debat, els més de 200 sindicalistes que han participat a la Conferència Obrera Europea han tancat aquest diumenge, 17 de març, un compromís per iniciar una campanya a tots els països a favor de la retirada dels plans d’austeritat marcats per la Unió Europea. Els sindicalistes també han fet autocrítica sobre el funcionament i el finançament de les seves organitzacions. Els delegats traslladaran als seus representants la necessitat de convocar una vaga general a tots els països. La demanda als sindicats catalans i espanyols és que apliquin altres estratègies de col·laboració política després que el diàleg social hagi suposat una pèrdua constant de drets per part dels treballadors.
Els sindicalistes que han participat a la Conferència Obrera Europea a Tarragona han signat un compromís per millorar la col·laboració i la cooperació de les organitzacions sindicals de tots els països per fer força conjuntament contra els governs i les polítiques d’austeritat que marca la Unió Europea. En concret es demana la retirada dels plans i de les contrareformes que s’han imposat en alguns països per rebaixar el dèficit. Els sindicats consideren aquestes polítiques «una dictadura de la Troica». El compromís el podrà signar qualsevol treballador afiliat de qualsevol país.
Com ha explicat un dels portaveus, Àngel Tubau, per als sindicats cal aconseguir «la independència del moviment obrer, més internacionalisme de les organitzacions sindicals i més drets per als pobles». Els sindicats exigeixen ser lliures en les seves relacions amb els governs i les institucions de la UE. Això, han assegurat, passa per la «independència financera» sense la qual no és pot tenir «independència política». «Qui paga mana i volem ser lliures», ha apuntat Tubau. Els delegats sindicals insten a reobrir un debat intern en el si de les organitzacions sindicals per recuperar el prestigi i la confiança dels treballadors. «Hi ha una contradicció quan els dirigents d’aquestes organitzacions arriben a pactes amb els governs». Tubau també ha criticat que s’estigui creant una escletxa entre la classe treballadora adulta i la juvenil tenint en compte que els uns lluiten per conservar els drets aconseguits i els segons accepten que qualsevol dret «és un privilegi». «Hem de portar el combat a l’interior dels sindicats», ha apuntat Tubau.
En aquest sentit s’ha demanat als principals sindicats catalans i espanyols que busquin altres estratègies i formes de col·laboració amb el govern de l’Estat després que el diàleg social no hagi donat els resultats esperats. «Des de 1995 només ha portat una pèrdua de drets dels treballadors, les organitzacions han de canviar de política», ha apuntat el portaveu de la Conferència Obrera.
Crítica a les polítiques de la UE
També es demana que s’aturin les polítiques d’austeritat «imposades» a tota la Unió Europea amb unes lleis i directives «que només afavoreixen al capital financer». Els sindicalistes han criticat que, de les més de 6.500 directives que ha aprovat la UE,«cap no és favorable als treballadors». Segons Tubau, s’estan aplicant a Europa polítiques econòmiques que han fracassat en altres països dels món. En aquest sentit, s’ha demanat major sobirania per als pobles que integren la UE perquè siguin ells qui estableixin les relacions de cooperació que més els convingui i de manera lliure. Per fer reaccionar els governs, els sindicalistes proposaran a les seves organitzacions i en concret als seus representants, que són els qui tenen la potestat de convocatòria perquè se celebri una vaga general a tots els països a la vegada.