Un estudi liderat per un metge tarragoní alerta del creixement de la depressió entre els joves a Catalunya

La investigació, publicada a la revista internacional 'Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health', evidencia que la incidència de trastorns depressius en adolescents i joves s'ha duplicat en l'última dècada

  • El doctor Aragonès ha analitzat més de dos milions d'històries clíniques d'atenció primària per realitzar l'estudi. -
Publicat el 13 de gener de 2025 a les 17:07

La salut mental dels joves a Catalunya viu una situació alarmant. Així ho demostra un estudi liderat per Enric Aragonès, metge del CAP Constantí i investigador de l'ICS Camp de Tarragona i de l'IDIAP Jordi Gol, que assenyala un increment significatiu dels casos de depressió en adolescents i joves entre 2008 i 2022. L'estudi, publicat a la prestigiosa revista 'Child and Adolescent Psychiatry and Mental Health', apunta que la incidència de trastorns depressius s'ha multiplicat per més de dos en aquest període, amb un increment especialment marcat durant la pandèmia de la Covid-19.

"L'atenció primària és clau per donar una resposta efectiva als joves que pateixen trastorns depressius", explica el Dr. Aragonès, que ha analitzat més de dos milions d'històries clíniques d'atenció primària per elaborar aquest estudi. Segons les dades, només l'any 2022 es van registrar 471 casos nous de depressió per cada 100.000 joves d'entre 10 i 24 anys, una xifra que posa en evidència la magnitud del problema.

La importància d'una resposta integral

El Dr. Aragonès insisteix en el paper fonamental de l'atenció primària, no només per detectar i tractar aquests casos, sinó també per oferir una atenció propera i humanitzada. "Cal més formació i recursos per als professionals, però també temps per escoltar i entendre els pacients", afirma. A més, remarca que sovint és necessari evitar la medicació en situacions influïdes per factors socials i garantir una estreta col·laboració amb els serveis de salut mental especialitzats.

El treball subratlla la necessitat de reforçar la coordinació entre l'atenció primària i la psiquiatria especialitzada, promovent un abordatge multidisciplinari que permeti gestionar de manera integral els casos més complexos. Aragonès recorda que "les intervencions més efectives són aquelles que van més enllà de la medicació, integrant suports comunitaris, familiars i educatius, així com eines per a la gestió emocional".

Coincidint amb el Dia Internacional de la Lluita contra la Depressió, que se celebra el dilluns 13 de gener, aquest estudi fa una crida a les autoritats, professionals sanitaris, comunitats educatives i famílies perquè treballin conjuntament per protegir la salut mental dels joves. Les conclusions insisteixen en la necessitat de promoure una atenció preventiva i integral que combini la promoció de la salut mental, el diagnòstic precoç i un tractament personalitzat.