Fem un passeig per la platja de Salou dels feliços anys vint?

El documental ‘L’inici d’un segle’, elaborat pel taller tarragoní La Padrina i premiat al Memorimage de Reus, mostra com era aquesta platja fa un segle

Publicat el 12 de novembre de 2013 a les 17:20
La imatge forma part del documental guanyador i mostra com era la platja de Salou ara fa poc d'un segle. Foto: Cedida


Com ha canviat el nostre paisatge amb el pas dels anys? El canvi de l’entorn condiciona el nostre propi canvi? Documentals com L’inici d’un segle, que sorgeix en bona part gràcies a la tasca dels membres del taller audiovisual tarragoní La Padrina, mostren la transformació que ha experimentat el nostre paisatge durant el darrer segle. Aquest curt ha obtingut recentment el premi Memorireus, dins del Festival Internacional Memorimage de Reus, i mostra com era la platja de Salou ara fa noranta anys, quan encara hi havia l’antic edifici de la USSA (Urbanitzacions Salou SA) centrant el paisatge urbà, un edifici del qual ara ha desaparegut tot el rastre.

“El documental està elaborat a partir de gravacions amateurs i permet observar canvis importants en el paisatge i com, per exemple, Salou no tenia el bosc d’edificis que hi ha davant de la platja”, explica la directora del documental, Maria Roig, que detalla que aquest document audiovisual s’ha construït a partir de material d’arxiu i donacions. El treball s’ha dut a terme gràcies al treball conjunt dels elements de La Padrina, juntament amb la col·laboració del documentalista Pedro Nogales, encarregat d’elaborar totes les imatges d’arxiu, i l’Andrés Fernández, responsable de l’edició, i la música original del Rubén Villarroya.

Aquesta tasca de recerca d’imatges d’arxiu per crear documents únics de la nostra història és una mostra més del treball conjunt que duen a terme els integrants d’aquest taller situat a la Part Alta de Tarragona. I què és La Padrina? És un espai que ha obert portes fa poques setmanes a la ciutat on es duen a terme diverses activitats i que agrupa els tallers de Jordi Llort (il·lustració i arts visuals), Maria Roig (guió i documentació) i Carles Pitarch, responsable de la productora Juandesafinado (producció i realització audiovisual).

A punt d’estrenar el documental ‘Dalí emperador de l’acció’

El documental premiat en el Memorimatge de Reus és una de les primeres produccions del segell La Padrina, i ben aviat veurà la llum una de les produccions més ambicioses del trio, el documental Dalí, emperador de l’acció, que reprodueix la visita que el genial pintor va fer a Tarragona l’any 1973. Aquesta coproducció, signada per Juandesafinado Produccions, TV3 i l’Aula de cinema de la URV, reprodueix alguns detalls de la performance que Dalí va fer a la ciutat, a partir d’imatges preses per ciutadans anònims i entrevistes a persones que van viure en primera persona aquest acte.

“El projecte Dalí fa gairebé tres anys amb una reunió que vam tenir amb el José Carlos Suárez i Pedro Nogales, que ens van venir amb unes imatges de l’arribada de Dalí a Tarragona”, detalla Carles Pitarch –que exerceix de director i productor d’aquest treball– que destaca que, en un principi, les imatges de l’arribada de Dalí a la ciutat “només donaven per un documental molt curt”, motiu pel qual l’equip va decidir ampliar-les amb entrevistes.

I què podran veure els espectadors que vegin ‘Dalí emperador de l’acció’? Tant Pitarch com Roig, encarregats de la direcció i l’elaboració del guió del documental, avancen que el reportatge mostra alguns dels detalls més significatius de la rocambolesca visita que el genial pintor, imatges que mostren com Dalí arriba per mar i es passeja per diverses zones de la ciutat a lloms d’un elefant de cartró fins arribar a la plaça de l’Ajuntament, on és rebut per les autoritats. El documental també mostra com l’artista empordanès elabora, amb retolador, el que serà el cartell de les festes del bimil·lenari d’August.

El documental també compta amb la tasca d’orfebreria de Jordi Llort, que s’ha encarregat d’elaborar manualment, fotograma a fotograma, les animacions audiovisuals de l’inici i final del reportatge, que remeten a alguns dels objectes més significatius de la visita i de l’univers dalinià.

El ‘coworking’ o l’art de crear idees a tres bandes

Projectes com aquest no haurien estat possibles sense la tasca a tres bandes que es duu a terme en tallers com el de La Padrina de Tarragona, espais que s’organitzen d’acord amb l’estructura del coworking, en què diversos artistes treballen junts en un mateix espai, amb la finalitat d’alleugerir despeses, però també de trobar-se i, sobretot, parir projectes multidisciplinaris.

Què aporta compartir espai creatiu? “Els tres necessitàvem un espai comú on treballar i on es creessin sinergies i, de fet, cada dia sorgeixen idees noves, una cosa que és entre original i divertida”, destaca Maria Roig, una opinió que comparteixen les altres dues potes de la taula i que Jordi Llort referma afegint que “projectes com el documental de Dalí s’haurien tirat endavant igualment, però no amb aquesta facilitat ni amb la capacitat de comunicació que tenim ara mateix”.

D’aquesta manera, l’espai on fa molts anys menjava la mula de l’avi de Jordi Llort és ara un espai de creació, que permet acollir exposicions, actes diversos, acollir l’espai de treball de creadors diversos i, sobretot, crear projectes que fan art explorant la memòria. El documental ‘Dalí emperador de l’acció’ s’estrenarà en les pròximes setmanes.