De mica en mica, els diferents municipis del Baix Penedès van fent la transició cap a models de recollida de residus més eficients. L'últim ha estat Santa Oliva, que a partir del 15 de març instaurarà la recollida porta a porta i eliminarà els contenidors del carrer. Només mantindrà els del vidre, totes les altres fraccions s'hauran de separar en origen.
«Els resultats que teníem fins ara no eren bons, ni en reciclatge, ni en neteja, ni en imatge», reconeix el regidor de Medi Ambient de l'Ajuntament, Jordi Risa. De fet, Santa Oliva és un dels municipis amb xifres més baixes de reciclatge, per sota del 30%. Per aquest motiu, el consistori va aprofitar el final del contracte comarcal amb EcoBP per deslligar-se del projecte mancomunat.
«Vam veure l'oportunitat del porta a porta, i teníem clar que havíem de fer el canvi tant sí com no», afegeix Risa. Que aquest passat mes de gener s'hagin recollit cent tones de rebuig és un exemple dels indicadors tan «dolents» que hi ha en aquest àmbit. L'objectiu del municipi amb el canvi de model és arribar al 75% de reciclatge, superant el 60% que demana la Unió Europea.
«Un impacte en la rutina, però amb molt bons resultats»
L'Ajuntament de Santa Oliva ha licitat el servei pels pròxims sis anys i s'ha preparat per fer un canvi de model «total». El consistori tenia dues opcions de recollida eficient, els contenidors intel·ligents, que s'usen amb una targeta personal, o el porta a porta. «El primer model és per entorns més urbans i requereix més inversió inicial», explica Jordi Baucells, que ha assessorat el consistori en aquest canvi.
El municipi es va decantar pel segon model perquè també suposa un impuls per l'ocupació. «El porta a porta dona feina a més persones, mentre que l'altra model està més basat en la maquinària», sosté l'assessor de l'empresa Biodiversitat. Baucells reconeix que implantar el porta a porta no és senzill, perquè té «un gran impacte en la rutina de les persones».
Suposa passar d'un model totalment voluntari com l'actual, a un model on cal fer la separació en origen al domicili. Però els resultats i la resposta de la gent són sempre «molt bons», afegeix el tècnic, que assegura que «un cop t'acostumes, és molt fàcil».
Sessions informatives i repartiment de kits
En les pròximes setmanes, l'Ajuntament farà tres sessions per informar els veïns dels canvis que comportarà el nou model. Les diferents fraccions tindran dies fixats per la seva recollida, i els veïns hauran de deixar el cubell que toqui a la porta. L'orgànica es recollirà tres dies cada setmana, els envasos, dos, i el cartó i el rebuig, un dia.
Cada veí podrà recollir un kit amb les bosses compostables i una targeta personal per usar les dues àrees d'emergència. Són espais que es poden fer servir de manera limitada per llençar residus de forma excepcional. «Per exemple si s'ha de marxar de casa alguns dies o s'ha fet una celebració especial que ha generat molts residus», explica Baucells.
Una de les àrees estarà ubicada al polígon Molí d'en Serra i l'altra, a la zona esportiva. La poda i els materials voluminosos se seguiran recollint amb la mateixa periodicitat que ara. Si algun veí s'equivoca de dia i treu un cubell que no toca, aquest no es recollirà i es posarà un adhesiu informant de l'error.
El dia 'D' serà el 15 de març, quan els contenidors —tret dels del vidre— passaran a millor vida a Santa Oliva. El municipi se sumarà a altres del Baix Penedès que ja fan el porta a porta, com l'Arboç, Llorenç o Banyeres. Un pas necessari tenint en compte les baixes xifres de reciclatge que presenten la majoria d'ells.