Societat

El iot gairebé centenari que està atracat a Tarragona i que va provocar la caiguda d'un rei d'Anglaterra

El Nahlin va ser construït l'any 1930 a Escòcia i a finals del segle passat va estar a punt de ser desballestat fins que un broker britànic el va salvar

ARA A PORTADA

Publicat el 25 de març de 2025 a les 13:05
Actualitzat el 25 de març de 2025 a les 13:07

Un històric vaixell es pot veure aquests dies atracat a les aigües de Port Tarraco, de fet passa llargues temporades a casa nostra, especialment durant la primavera i la tardor. Es tracta del Nahlin, un iot construït l'any 1930 a Escòcia per encàrrec de Lady Yule, una rica hereva britànica, i que va jugar un important paper en l'abdicació del rei Eduard VIII d'Anglaterra l'any 1936. El iot, amb una estètica clàssica i de 91 metres d'eslora, va arribar a Tarragona el passat 9 de març procedent de Gibraltar i, ara com ara, no té data de sortida.

La història del Nahlin és força curiosa i durant anys va ser propietat del govern de Romania. Actualment els seu propietari és Sir James Dyson, un multimilionari britànic conegut pels seus invents relacionats amb l'aire, com les aspiradores sense bossa. Però anem a pams. Lady Yule, que va encarregar la construcció del vaixell, va fer servir el Nahlin per viatjar arreu del món durant els primers anys. La nau estava equipada amb tota mena de comoditats, convertint-se en un dels més luxosos i moderns de l'època.

El creuer que va fer abdicar el rei d'Anglaterra

L'any 1936, el rei Eduard VIII, que acabava d'accedir al tron, va llogar el Nahlin per fer un creuer per l'Adriàtic amb Wallis Simpson, la seva amant nord-americana que acabaria sent la seva dona. En aquest sentit, aquest viatge, que va tenir lloc l'agost de 1936, va provocar un gran escàndol al Regne Unit, amb la societat de l'època rebutjant la relació, ja que Simpson s'havia divorciat del seu primer marit i encara estava casada amb el segon. El rei, però, va anar a la seva, ja que a més va convidar a bord del vaixell alguns dirigents del partit nazi alemany, alhora que gastava ingents quantitats de diners amb capricis durant el viatge.

Després d'aquest polèmic creuer per l'Adriàtic, la pressió sobre el monarca es va fer encara més gran i, finalment, l'11 de desembre de 1936, quan encara no feia ni un any que havia pujat al tro i sense ser coronat, Eduard VIII va anunciar la seva abdicació, agafant el seu relleu Jordi VI, pare d'Elisabeth II.

De Romania al Regne Unit: recuperant el seu esplendor

L'any 1937, el rei Carles II de Romania va comprar el Nahlin a Lady Yule. El vaixell va canviar de nom, convertint-se en el Luceafarul, però el rei romanès no va el va gaudir gaire temps. L'any 1940 va abdicar en Miquel I, monarca del país dels Càrpats fins a l'abolició de monarquia romanesa l'any 1947. Aleshores, el iot va ser batejat com a Libertatea, passant a ser propietat del Ministeri de Cultura de Romania. Durant la República de Romania, el vaixell va ser llogat com a allotjament, després va ser un museu i, finalment, un hotel-restaurant al Danubi.

Durant els anys 80 del segle passat, va ser venut a un ferroveller, que va estar a punt de desballestar-lo, ja que estava en mal estat. L'any 1999, però, un broker britànic va descobrir que el Libertatea era en realitat l'històric iot Nahlin i va comprar-lo. El iot va recuperar el seu nom original i es va iniciar una llarga reconstrucció, durant la qual, concretament l'any 2006, va acabar en mans de Sir i Lady Dyson, que no van escatimar en dotar el Nahlin dels luxes i tecnologia del segle XXI. L'any 2010, el vaixell va tornar a navegar, convertint-se en un habitual de Port Tarraco.