Junts carrega contra el Govern de Cabacés per «incomplir» el consens pel canvi de nom del municipi

La llei no permet fer una consulta popular en casos de «catalanització» del topònim i, per tant, la correcció ortogràfica és decisió de l'Ajuntament

És l'únic municipi de Catalunya que conserva el nom que va rebre durant el franquisme
És l'únic municipi de Catalunya que conserva el nom que va rebre durant el franquisme | Cedida
29 de juliol de 2024, 10:02
Actualitzat: 10:02h

Després del pas endavant fet pel municipi de la Bisbal de Falset, semblava que les reivindicacions del poble veí de Cabacés per modificar el seu topònim -únic de tot Catalunya que es conserva de l'època franquista i, per tant, «castellanitzat»- veien la llum al final del túnel. El grup municipal de Junts va anunciar a principis de juliol que l'Ajuntament iniciaria els tràmits per poder esdevenir Cabassers i que havia adquirit aquest compromís.

Ara, però, és el mateix partit que carrega contra el Govern local per incomplir el consens al qual havien arribat per a la correcció del nom oficial, encara en castellà, des que es va imposar el 1939. Des de Junts, exposen que l'alcalde de Cabacés, Jaume Pujals, va assegurar que "convocaria una consulta popular no vinculant preguntant si l’ens municipal ha de tramitar o no l’expedient de correcció del topònim". 

El regidor a l'oposició, Carles Prats, detalla que l'acord a què havia arribat el consistori, el passat 5 de juliol, determinava que l'Ajuntament "assumia l’obligació i la urgència d’iniciar l’expedient per a fer oficial la forma legal del topònim Cabassers”. A més, la Llei de Política Lingüística és d’obligat compliment i una consulta sobre aquesta qüestió no és possible.

Per això, des de Junts acusen que es tracta d'una "maniobra barroera del govern d’ERC per no complir-la" i que estarien dilatant "la proposta impossible de voler fer votar si un topònim oficial de Catalunya s’ha d’escriure en català o no". Així mateix, asseguren que contradiu "la resposta que l’alcalde va adreçar al Senat quan aquest li va requerir les actes que demostressin el compromís amb la Llei de Memòria Democràtica", que va recolzar en l'obertura d'un procés participatiu. Per tot plegat, el grup municipal es desvincula de futures decisions al voltant del topònim Cabacés.

Arxivat a