La Bisbal del Penedès ja ho té tot a punt per celebrar una nova edició dels Tres Tombs

El municipi va recuperar l'esdeveniment l'any 2017

Els Tres Tombs de la Bisbal del Penedès.
Els Tres Tombs de la Bisbal del Penedès. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès
Redacció
08 de març del 2023
Actualitzat a les 12:32h
La Bisbal del Penedès celebra aquest diumenge 12 de març una nova edició dels Tres Tombs, una festa que va recuperar el 2017 després de gairebé una dècada d'interrupció. Els carros, els cavalls i els genets tornaran a desfilar pels carrers del municipi a partir de les 11.15 hores, amb sortida de l'Era de Batre. En aquest punt s'haurà fet a primera hora un esmorzar popular organitzat pel Ball de Diables local.

Durant la cercavila es comptarà amb l'acompanyament del Grup de Grallers i Tabalers de la Societat. Ja fa més de trenta anys que la Bisbal va instaurar aquesta festa gràcies a l'empenta de Rafel Vidal, que havia pres part als Tres Tombs de diferents municipis amb el seu carro i els seus cavalls. El 1992 es va crear l'associació dels Tres Tombs de la Bisbal, que va organitzar la festa fins al 2008.

Recuperada el 2017

Després de gairebé deu anys sense fer-se, la regidoria de Cultura la va recuperar el 2017, comptant amb l'assessorament de l'antiga junta organitzadora. L'alcaldessa, Agnès Ferré, ha remarcat que aquesta és una festa en record "a la tradició pagesa i als traginers que, fins fa poques dècades, suposaven l'ocupació majoritària al municipi". 

Els Tres Tombs es fan actualment amb el suport de la Coordinadora dels Tres Tombs de la Província de Tarragona, que vetlla per la implementació del protocol de benestar i qualitat, i que controla tota la documentació aportada pels participants.

La Coordinadora també ofereix una tria artística de participants "que garanteixi els estàndards de qualitat i la preservació del patrimoni immaterial, amb carros, guarniments i banderes com a elements per recuperar i mostrar els antics oficis de traginer, carreter, pagès, tractant, guarnicioner i agències de transport".