La CUP de Tarragona ha demanat formalment per carta al representant tarragoní electe al Congrés dels Diputats, Alejandro Fernández (PP), que iniciï les gestions a RTVE perquè a La1 s’emeti el documental El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1939.
En la carta enviada, la CUP recorda que el passat 15 de gener es commemoraven els 75 anys de l’ocupació de Tarragona per part de les tropes feixistes de Franco. La imminent arribada de les tropes franquistes va provocar que la ciutat fos literalment abandonada. Nombrosos tarragonins i milers de refugiats provinents de l'Estat espanyol decidiren emprendre el camí cap a la Catalunya Nord per la por a la repressió tal com ja havien patit altres zones dels Països Catalans i de l'Estat espanyol com ara Astúries, Andalusia, Extremadura...
La candidatura independentista explica que aquests fets històrics de Tarragona juntament amb el reportatge foto periodístic de Robert Capa han quedat recollits en el documental El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1939, estrenat a l'Antiga Audiència —espai on foren jutjats i condemnats a mort del 1939 al 1945 centenars de tarragonins per part del règim franquista— i també es va poder veure el dia 15 de gener a Catalunya a través de TV3.
Per últim la CUP ha demanat l’emissió d’aquest documental per poder situar la ciutat de Tarragona al mapa, ja que considera que la ciutat ha estat massa cops avandonada pel govern espanyol, i de pas poder explicar uns fets històrics que s’han volgut obviar. Confien que «la gran influència d'Alejandro Fernández (PP), entre els alts càrrecs del seu partit i l’estima envers la ciutat faran possible l’emissió del documental per la Televisió Espanyola».
Carta de la CUP Tarragona al diputat del PP Alejandro Fernández |
---|
Benvolgut Sr. Fernández, Com molt bé ja deu saber, el passat 15 de gener es van complir els 75 anys de l’ocupació de la ciutat de Tarragona per part de les tropes feixistes de Franco. La ciutat, després de patir quasi tres anys de bombardeigs per part de l’aviació feixista i després de la caiguda del front de l’Ebre amb l’imminent arribada de les tropes colpistes, fou literalment abandonada. Així, nombrosos tarragonins i milers de refugiats provinents de la resta de l'Estat decidiren emprendre el camí cap a la Catalunya Nord. Com també deu saber, el motiu d’aquest exili fou la por a la repressió que ja havia patit la població civil d’altres punts dels Països Catalans i de l'Estat Espanyol com ara Astúries, Andalusia, Extremadura... El prestigiós fotògraf Robert Capa va deixar testimoni d’aquest exili immortalitzant-ho amb 101 fotografies fetes el dia 15 de gener del 1939 a la ciutat de Tarragona i a la carretera N-340 direcció Barcelona. Aquests fets històrics del Camp de Tarragona, juntament amb el reportatge foto periodístic de Robert Capa, han quedat recollits en el documental El món on volíem viure. Robert Capa, 15 de gener de 1939, estrenat a l’ Antiga Audiència —espai on foren jutjats i condemnats a mort del 1939 al 1945 centenars de «republicans» per part del règim franquista— i també es va poder veure el dia 15 de gener a Catalunya a través de TV3. Com a representant tarragoní electe al Congrés dels diputats espanyols, des de la CUP de Tarragona voldríem que iniciés els tràmits i les gestions adients a RTVE perquè TV1 pugui emetre aquest reportatge. Des de la CUP creiem que l’emissió d’aquest documental situa al mapa la ciutat de Tarragona, massa cops avandonada pel govern espanyol, i de pas explica uns fets històrics del Camp de Tarragona que s’han volgut obviar. Esperant la seva emissió per TV1, rebi les més cordials salutacions.
Candidatura Unitat Popular Tarragona
3 de febrer de 2014
Països Catalans |