La Pirotècnica Martí torna a guanyar el Concurs de Focs Artificials

L'empresa de Burriana s'endú per segon any consecutiu el premi a la millor actuació

Publicat el 06 de juliol de 2014 a les 21:36
La regidora de Cultura lliura el trofeu Venus Ciutat de Tarragona a la Pirotècnia Martí. Foto: delCamp.cat

Segona vegada que participen i segona vegada que guanyen. La Pirotècnia Martí de Burriana (Castelló) s'ha tornat a endur el primer premi del Concurs de Focs Artificials de Tarragona després de guanyar-lo al 2009. A més, per primera vegada a la història del certamen, el jurat ha decidit no puntuar una pirotècnia, Xaraiva, que va disparar aquest dissabte a la nit, ja que la manca de vent va fer que el fum impedís veure en bones condicions el seu castell de focs. L'altra cara del concurs s'ha pogut veure aquest diumenge al matí, quan la Societat d'Exploracions Submarines de Tarragona ha extret del fons marí de la platja del Miracle més de 150 quilos de deixalles que comporten els focs artificials.
 
El premi de la Pirotècnia Martí, que ha sumat 1.505 punts, a més de dos trofeus -un de l'Ajuntament de Tarragona i un altre de l'Ajuntament de Granollers-, consisteix en 26.000 euros i la realització dels focs artificials de les festes de Santa Tecla 2014 de Tarragona, i també en la realització del castell de focs de la Festa Major de Granollers, per valor de 18.000 euros. 
 
El castell de focs guanyador es va poder veure dijous a la nit. Carlos Granados Martí, responsable de disparar i de fabricació de la Pirotècnia Martí, ha detallat que el final dels seus espectacles «és gairebé idèntic a una mascletà». «Hem fet exactament el mateix que fem a València, fem a Alacant o fem a Castelló: el final de mascletà nostre», ha assegurat Granados, «i la resta del castell té molt de ritme, ens agrada molt el tro i les carcasses grans, perquè creiem que -Tarragona- és un lloc on poder gaudir d'elles». Es tracta de peces úniques i artesanals al cent per cent.
 
El segon premi del concurs, amb 1.333 punts ha estat per l'altra companyia valenciana, Turís, mentre que en tercer lloc, amb 1.131 punts, ha quedat l'empresa eslovaca Privatex Pyro. La darrera pirotècnia participant, la gallega Xaraiva, s'ha quedat sense puntuació, ja que les condicions meteorològiques no van permetre poder atorgar un veredicte per la manca de vent i l'acumulació de fum. Un fet que es produeix per primera vegada i que Begoña Floria, regidora de Cultura de l'Ajuntament de Tarragona, ha lamentat. Floria ha explicat que es va prendre aquesta decisió «per no ser injustos amb ells ni amb la resta de pirotècnies que sí que van poder disparar els seus castells».
 
La regidora també ha lloat les característiques que fan especial el certamen tarragoní. «El concurs està fora de les festes, es fa exclusivament un concurs», ha ressaltat, «i la ubicació, el Fortí de la reina, té unes condicions inigualables enlloc del món", ha finalitzat. També ha destacat "l'altíssima qualitat» dels focs que es veuen aquí, i el fet que s'hagi convertit en un aparador pel sector. Granados, per la seva banda, ha reconegut que li agrada molt l'indret on té lloc la competició. «La punta del Miracle sempre té alguna cosa especial», ha exposat, «és un lloc on no tens problemes i on pots muntar tantes coses com la teva imaginació pugui arribar a tenir».
 
Neteja del fons marí de la platja del Miracle
 
A la platja del Miracle de Tarragona s'ha viscut aquest matí l'altra cara del concurs de focs artificials, la neteja del fons marí. Ja fa temps que l'ajuntament té un acord de col·laboració amb la Societat d'Exploracions Submarines (SES) de la ciutat, que s'encarrega de retirar els residus i la brossa que produeixen els castells de focs. Manel Salcedo, president de la SES, ha dit que han tret uns 150 o 200 quilos de deixalles, però no només produïda pels focs artificials. Una feina que fan «per preservar el medi marí i perquè l'ecosistema no es vegi afectat».
 
Salcedo també ha detallat que han trobat menys brossa que altres anys, i ha apuntat com a motiu els corrents de l'aigua, que es podrien haver endut els residus mar endins. Així mateix, ha declarat que s'han trobat amb algunes dificultats a causa de l'onatge que hi havia avui a Tarragona - a la platja onejava la bandera groga-.
 
Les tasques, que han durat poc menys de dues hores, han anat a càrrec d'una quarantena de persones, la majoria de la SES, però també han col·laborat alguns membres de Subkro i del Tarraco Diving Center.