La Plataforma Oppida es «desespera» amb la Tabacalera ... i l'Ajuntament

Més de 100 persones han participat en un vermut reivindicatiu davant l'emblemàtic edifici per demanar que es reactivi l'activitat

Publicat el 04 de febrer de 2017 a les 20:08
​La música de "The F.E.O.S Experince" i els balls de "Tgn Swing" han amenitzat el vermut reivindicatiu organitzat per la Plataforma Oppida davant l'M6 de la Tabacalera en el qual hi han participat més d'un centenar de persones.

Els membres de la plataforma volen que aquest edifici, que el pròxim 27 de març farà 10 anys que està tancat, es reactivi i que pugui ser utilitzat per la ciutadania. Oppida ja té el projecte redactat i també l'ha presentat als consellers d'urbanisme i cultura del consistori, Josep M. Milà i Josep M. Prats, respectivament. Segons la plataforma, als polítics no els desagradava gens el projecte i fins i tot s'hauria parlat de poder-hi treballar ja a finals del 2016 –en els plecs de condicions- però Prats els va comunicar que fins que no estigués llest el pla d'usos de la Tabacalera no s'hi podria fer res.

En aquest sentit, Gemma Vendrell, portaveu de la plataforma té molt clar que "els tempos de l'ajuntament i els nostres són molt i haver d'esperar un, dos o tres anys que s'adjudiqui el pla d'usos i després esperar vint anys a què comencin les obres, no ens interessa". A més a més, ha destacat que des del consistori se'ls va oferir una alternativa, aquesta era la cessió d'una planta del nou local dels Xiquets del Serrallo, al barri mariner –un espai de pocs més de 100 m2 segons Oppida-. Un espai on el projecte que té al cap i redactat la plataforma "és inviable".

La mateixa portaveu ha lamentat que representants del govern hagin fet declaracions dient que "els havíem menystingut per haver rebutjat aquesta oferta i jo els demano si menystenir significa proporcionar 3 m2 a 40 entitats i associacions".

Per altra banda, Nani Blasco, també portaveu d'Oppida, ha posat de manifest que cal salvar aquest espai emblemàtic -la Tabacalera- i fer de nexe entre el barri de Ponent i la ciutat.
 

Membres de la plataforma recollint signatures aquest dissabte Foto: Jonathan Oca


Ambdós portaveus han explicat a NacióTarragona que la proposta que van fer al regidor Milà va ser que "redactessin el seu plec de condicions per la Tabacalera on s'hi reflectís que en aquest espai hi aniria Oppida i que quan comencés el concurs amb els arquitectes que han de portar a terme la rehabilitació, que els diguessin que el concurs és tota la Tabacalera menys a l'M6 i que el poguessin tancar". Fent aquests passos, "els tempos d'ambdues parts es respecten i nosaltres no ho veiem incompatible". Oppida va demanar l'M6 "perquè és un espai límit que es pot actualitzar fàcilment i amb menys càrrega històrica. Si aquesta part de l'edifici passés a les seves "mans", seria un edifici autogestionat on el projecte s'aniria construint per fases i a llarg termini. Des d'Oppida asseguren que el seu "és l'antagònica del projecte faraònic".

Des del consistori sempre els han reclamat que haurien de ser una associació per poder fer efectiva la cessió de l'espai i des de la Plataforma, segons Blasco, "tot i que no és la manera de governar-nos, estem preparats fer-la, però repeteixo no és la nostra filosofia. Tenim els estatuts fets per quan hàgim de ser associació però no ho farem fins que calgui". "No volem fer-ho per la idiosincràsia i volem seguir sent una plataforma horitzontal", ha conclòs el portaveu.

Des de la plataforma, que ja ha aconseguit més de 1.000 signatures, s'estan preparant actes per celebrar l'efemèride, el desè aniversari del tancament de l'espai, i altres accions per aconseguir que l'emblemàtic edifici sigui per les persones i no pels coloms i les rates.