​La tensió per la sorra a la platja d'Altafulla no s'atura

El govern diu que assumirà el risc de pagar amb fons municipals una nova aportació malgrat la possibilitat que hi torni a haver nous temporals durant l'estiu

Publicat el 27 de juny de 2022 a les 13:52
La moció de censura el passat 10 de maig no va suposar, ni molt menys, el final de les guerres internes entre el govern municipal d'Altafulla i l'oposició. El nou episodi de mala mar que ha fet esborrar del mapa molta part de les aportacions de sorra fetes per l'Estat arreu de la Costa Daurada ha comportat que el nou govern es trobi en una situació similar ara que la que tenia l'anterior equip de l'EINA, amb Jordi Molinera i Alba Muntadas al capdavant. En una compareixença feta aquest dilluns, l'alcaldessa Montserrat Castellarnau ha explicat que demà dimarts hi ha prevista una reunió amb Antoni Espanya, responsable de la direcció general de Costes de l'Estat, a qui li proposaran que el govern espanyol pagui de la seva butxaca una segona aportació de sorra que resolgui l'actual retrocés de la platja altafullenca.

Costes ja ha descartat públicament fer cap segona aportació en cap indret de la demarcació de Tarragona, si bé l'alcaldessa manté l'esperança perquè no hi ha hagut cap negativa rotunda. A la roda de premsa hi estava atent l'exalcalde Molinera, que ha retret al govern haver optat per una aportació de sorra quan ja es coneixia l'avís de mala mar, segons ha apuntat posteriorment en una roda de premsa polèmica perquè la regidora responsable de l'àrea, Marisa Méndez Vigo, ha interromput la compareixença per anar corregint i responent les paraules del regidor de l'oposició. Finalment, tots dos han protagonitzat un espectacle que dona a entendre que la tensió a l'Ajuntament d'Altafulla és més viva que mai.

I és que el sector turístic de la localitat del Baix Gaià està cada dia més preocupat per un estiu que depèn del bon estat de la platja. L'alcaldessa Castellarnau no es penedeix d'aquesta primera aportació al mes de juny i fins i tot reivindica que els baixos de les botigues de mar "s'haurien esfondrat" en cas de no haver mogut la sorra. Alhora, ha acusat l'anterior govern d'haver desatès les seves responsabilitats en no fer cap aportació de sorra en els últims anys. Sobre aquest tema, Molinera ha respost que sí que se'n va fer al 2020, que al 2021 la no aportació va ser consensuada entre Costes i l'Ajuntament, mentre que al 2019 la decisió va recaure sobre el govern d'Alternativa Altafulla, amb l'exalcalde Fèlix Alonso. Castellarnau ha provat de treure ferro a l'assumpte recordant que altres platges de Tarragona i d'altres localitats costaneres es troben en circumstàncies similars, un argument que també va esgrimir abans de la moció de censura l'anterior alcalde.

Per ara, el govern altafullenc doncs està a l'espera de l'autorització i si així ho decideixen el finançament d'una nova aportació de sorra. Aquesta aportació, però, podria tenir el mateix destí que les anteriors, si continuen havent-hi temporals, una situació que Castellarnau reconeix que "podria passar". "És un risc que haurem d'assumir", ha assenyalat durant la seva compareixença, en la que Méndez Vigo ha dit també que el cost d'un metre cúbic de sorra podria estar sobre els 6 euros. Si l'aportació arriba als 10.000 metres cúbics, serien per tant més de 60.000 euros.

D'altra banda, el portaveu de l'EINA, Jordi Molinera, ha lamentat les declaracions del govern i ha demanat la creació d'un comitè tècnic de gestió de la platja. A més, ha recordat que el que manté dempeus el passeig marítim és l'escullera que hi ha sota de la platja, amb les roques, i no pas la sorra, tal com ha afirmat l'alcaldessa actual.