L'ACA construirà un punt de control de les aigües subterrànies a Santa Coloma de Queralt

Es preveu un termini de nou mesos per a poder disposar del projecte constructiu

Santa Coloma de Queralt.
Santa Coloma de Queralt. | Turisme Conca de Barberà.
12 de desembre del 2023
Actualitzat a les 9:54h
L'Agència Catalana de l'Aigua ha adjudicat el contracte per a la redacció del projecte constructiu d'instal·lació de catorze piezòmetres en tretze municipis, un d'ells a la Conca de Barberà. Concretament, a Santa Coloma de Queralt.

L'import per a la redacció del projecte és superior als 45.300 euros. Es preveu un termini de nou mesos per a poder disposar del projecte constructiu per a la instal·lació dels piezòmetres.

L'actuació permetrà que es redefineixi i es complementi l'actual xarxa piezomètrica amb la perforació de nous punts de control, de forma que totes les masses d'aigua disposin de la informació necessària per ser valorades des del punt de vista quantitatiu, tal i com requereix la Directiva marc de l'aigua. La informació dels piezòmetres és vital per conèixer l'estat i evolució de les masses d'aigua subterrànies que són reserves estratègiques, especialment en temps d'escassetat d'aigua.

380 punts de control

L'Agència Catalana de l'Aigua té establerta una xarxa piezomètrica definida, amb prop de 380 punts de control, en alguns dels aqüífers de les conques internes de Catalunya, on es mesura de manera periòdica el nivell d'aigua subterrània. Aquesta xarxa ha permès valorar l'evolució dels nivells piezomètrics en aquests aqüífers i determinar l'estat quantitatiu de les masses d'aigua subterrànies.

Els nous piezòmetres, quan estiguin en servei, permetran ampliar el coneixement sobre alguns àmbits territorials amb aqüífers on la informació provinents dels nivells piezomètrics és escàs o nul, la qual cosa impossibilita analitzar-ne l'estat quantitatiu.