L'ACA posa data a l'arribada d'aigua de l'Ebre a Barcelona

El director de l'ACA assegura que si no plou durant la primavera s'activarà el transport d'aigua en vaixells des de Tarragona

Vista aèria de l'assut de Xerta i Tivenys al tram final del riu Ebre
Vista aèria de l'assut de Xerta i Tivenys al tram final del riu Ebre | IDECE
28 de desembre del 2023
Actualitzat a les 15:09h
El director de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), Samuel Reyes, ha afirmat que l'arribada d'aigua en vaixells al Port de Barcelona es faria "prioritàriament des de Tarragona" amb aigua de l'Ebre i no abans del mes de juny. En aquest sentit, ha dit que això passaria si no plogués durant la primavera, al març i a l'abril.

En una entrevista amb l'ACN, Reyes situa per ara l'entrada del sistema Ter-Llobregat en emergència la primera quinzena de gener, però és una data que pot canviar a l'espera d'analitzar les últimes dades de consum i la situació dels pantans.
 

"Si estem en una situació molt crítica, després de la primavera portarem vaixells"

Reyes ha apuntat que els propers dos períodes humits són els dels mesos març, abril i juny i els de setembre i octubre. En aquest sentit, ha remarcat que si a la primavera no plou res caldrà activar la via dels vaixells. "Si estem en una situació molt crítica, després de la primavera portarem vaixells, prioritàriament de Tarragona, perquè està més a prop", ha argumentat el director de l'ACA.

En aquest sentit, ha afegit que també es parlaria amb altres ciutats com ara Marsella, tot i que "de moment ens centrem en Tarragona", ha dit. En tot cas, l'aigua no arribaria abans del juny. Per ara s'estan fent els treballs per tenir la infraestructura preparada i ja s'està en converses amb les navilieres per fer calendaris.

Sobre la reducció dels cabals ambientals i les crítiques dels ecologistes, Reyes ha reconegut que és molt difícil prendre aquest tipus de decisions, però ha constatat que "l'abastament està per sobre".