L'explosió de Repsol del novembre va ser culpa d'un problema estructural

L'informe del Departament d'Indústria conclou que la rigidesa del sistema (conjunt reactor i canonades) va ocasionar l'incident i no pas de la duresa i/o composició del material de la junta com s'havia pensat inicialment

Publicat el 25 de febrer de 2014 a les 23:00
Naus del polígon químic de Repsol, al polígon nord de Tarragona. Foto: delCamp.cat

Una vegada efectuada la investigació de les possibles causes de l’incident, el Departament d'Indústria de la Generalitat de Catalunya conclou que la causa de l'explosió del passat 10 de novembre de 2013 a la planta Repsol Química de Tarragona va ser «una pèrdua d’estanquitat de la unió bridada ubicada a la sortida d’una de les vàlvules de control de pressió del reactor», segons ha pogut saber NotíciesTarragona.cat. Aquesta pèrdua d'estanquitat es va produir, segons l'informe que es presentarà al Parlament, a causa de «la rigidesa del sistema (conjunt reactor i canonades on es troba l'esmentada unió bridada) per absorbir tensions per l’estrès tèrmic davant qualsevol alteració».

En un primer moment, es va estimar que la duresa o la composició del material de la junta i els perns d’aquesta unió hauria pogut provocar l'incident. Però una vegada rebuts els informes tècnics del laboratori d’assajos Tecnalia Research and Innovation, es conclou que la composició del material de la junta i els perns és correcta i la seva duresa adequada, per tant, no poden haver estat la causa de la pèrdua d’estanquitat de la unió bridada i es descarta. D’acord amb l’informe emès pel Departament d’Interior, també a instàncies de Sabaté, sobre els incidents ocorreguts en el Polígon Químic de Tarragona, arran de la pregunta formulada pel diputat Xavier Sabaté, en el període comprès entre l’1 de gener i el 15 de setembre de 2013, hi va haver un total de 137 d’incidents menors i accidents classificats com categoria 1 del Plaseqcat.
 
D’aquests, 33 van ser no programats, és a dir, incidències no previstes de tipus aturades de plantes, purgues, sorolls, conats d’incendi, etc. D’aquests 33 casos un total de 9 es van produir en cap de setmana o festiu, el que representa un 27% de la casuística. El dimensionat de l'organització, tant en nombre de persones com en la seva qualificació, pel que fa al règim de torns de treball, es determina per part de l’empresa, en funció de les necessitats per atendre amb mitjans propis qualsevol situació d’incidència, tant operativa com d’altre tipus. Això fa que es pugui garantir la seguretat dels processos i de les instal·lacions en tot moment.
 
El nombre de persones presents a la factoria de Repsol Química, Polígon Nord, en el moment de l’incident, era de 60. A més del personal propi, i en relació amb la intervenció davant d’incidents, es disposa del Parc Químic Mancomunat del Polígon Nord (a tocar de les instal·lacions de Repsol Química), amb una dotació, per torn, de 5 persones (un cap de torn i quatre operaris), tots ells habilitats com a Bombers d’Empresa.
 
Les persones presents a la factoria de Repsol Química, Polígon Nord, en el moment de l’incident, disposen de la formació acadèmica requerida per Repsol (mínima de Cicle Formatiu de Grau Superior o equivalent) així com les homologacions necessàries pel correcte desenvolupament de les seves tasques en el lloc de treball. Això és així pels diferents perfils operatius presents en el moment de l’incident, és a dir, tècnic responsable del torn, responsables de les plantes operatives (comandaments mitjans) i operaris.
 
Aquest personal acumula experiència operativa en plantes de procés de tipus petroquímic d’una mitjana de més de 18 anys. El màxim responsable del torn present a les instal·lacions en el moment que es va produir l’incident té qualificació professional de tècnic amb una experiència de 34 anys en plantes de procés petroquímic. Tanmateix, la direcció dels serveis territorials del departament d’Empresa i Ocupació de Tarragona va atendre les peticions dels mitjans de comunicació sobre aquest accident i en cap moment no es va privar a l’empresa que fes les explicacions que cregués oportunes, també detalla l'informe signat pel conseller Puig.