L’Ajuntament de Reus ha publicat al perfil del contractant el contracte d’obres de les intervencions de naturalització d’entorns escolars i refugis climàtics a les escoles General Prim, Pompeu Fabra, Marià Fortuny i Teresa Miquel. Els quatre projectes suposen la primera fase del Pla de Refugis Climàtics de Reus. Les actuacions de naturalització tenen com a objectiu adaptar els patis al context climàtic d’augment de temperatures generant zones d'estada confortables a partir de solucions basades en la natura.
A més de millorar el confort dels patis per a usos escolars, aquests espais naturalitzats es plantegen també per ser espais accessibles a tota la ciutadania en horari no escolar. El contracte d’obres surt amb un pressupost de licitació d'1.191.608,66 euros (IVA inclòs).
Els projectes dels refugis climàtics s’han elaborat amb la participació de les comunitats educatives de les quatre escoles. S’han organitzat trobades per posar en comú els objectius de les intervencions: fer els patis més confortables i adaptats al joc i alhora adequar-los per ser també espais d’aprenentatge, de manera que el procés de naturalització sigui una nova oportunitat educativa vinculada al coneixement de l’entorn.
En alguns casos, les escoles ja havien fet reflexions prèvies, especialment des de criteris de sostenibilitat i sensibilització envers el medi ambient, que s’han integrat a les sessions de treball. També s’ha demanat a l’alumnat, a partir de l’explicació dels objectius, com volia que fos el seu pati i què li agradaria poder-hi fer tant en les estones de descans com en relació amb les activitats a l’aula.
Objectius comuns a les quatre escoles
Els projectes a les quatre escoles tenen com a denominador comú l’aplicació de criteris d'intervenció a partir de solucions basades en la natura: increment del verd, substitució de paviments durs i impermeables per paviments tous i drenants, integració d’elements d’aigua, generació d’espais d’ombra, i creació de punts d’estada confortables i ergonòmics, tot plegat des d’un plantejament pedagògic que combina la confortabilitat, la inclusivitat, la socialització i el joc amb l’aprenentatge en un entorn naturalitzat.
Així, es preveu la plantació de nombrosos arbres i arbustos, es construeixen umbracles i pèrgoles vegetals i se substitueix part del paviment dur per altres permeables i semipermeables per afavorir la creació d'un sòl viu, que permeti retenir l’aigua. Els projectes d’intervenció a les quatre escoles tenen com a objectius:
- Situar el benestar d’infants i adolescents com a eix central del disseny dels patis escolars: espais que permetin la satisfacció personal i el desenvolupament motriu, psicològic i social de cada individu, en les millors condicions possibles.
- Lluitar contra el canvi climàtic i adaptar-s'hi, apostant per la sobrietat, la preservació de la salut de tothom i una qualitat de vida urbana sostenible.
- Sensibilitzar persones adultes i infants sobre la necessitat de respectar el medi ambient i reconèixer la biodiversitat com un valor col·lectiu a preservar.
En resposta a aquests objectius, la natura i el joc tenen un paper fonamental i se situen en el centre del procés de transformació. Es realitzaran accions de renaturalització i despavimentació, s'incorporaran SUDS, s'augmentarà el percentatge de cobertura arbòria, arbustiva i herbàcia (amb vegetació autòctona de baix requeriment hídric), la presència de flors i d'elements d'interès per a la fauna, hotels d'insectes, etc. També es garantiran espais d'ombra i s'incorporaran elements de joc que permetin activitats creatives, espontànies i no reglades.