El Baix Penedès aprova treure a licitació el servei de recollida de residus unitari

Nou municipis del Baix Penedès van acordar el passat mes de nombre delegar la gestió dels residus al consell comarcal i unir-se en un únic contracte

El nou contracte vol potenciar la recollida selectiva de cara al 2025.
El nou contracte vol potenciar la recollida selectiva de cara al 2025. | TarragonaDigital
04 d'abril del 2024
Actualitzat el 05 d'abril a les 17:14h

El ple del Consell Comarcal del Baix Penedès ha aprovat per unanimitat la licitació del nou servei de recollida d'escombraries. Aquest nou contracte cobrirà els serveis de nou ajuntaments de la comarca, entre ells, l'Ajuntament del Vendrell.

El passat mes de novembre, el Vendrell i vuit altres municipis de la comarca van acordar delegar l'execució de la gestió de residus al consell comarcal i unir-se en un únic contracte de serveis per modernitzar la recollida de residus. Aquesta recollida de residus constitueix el principal contracte dels ajuntaments, amb un valor d'uns 7,5 milions d'euros anuals en el cas del Vendrell.

Objectiu: incrementar la recollida selectiva

Actualment, el Baix Penedès registra una taxa de recollida selectiva inferior al 40%, mentre que el Vendrell se situa en un 30%. Aquests percentatges han de ser augmentats fins a superar el 55% a partir de 2025.

Amb l'objectiu d'encoratjar la recollida selectiva, des del 2020 l'Agència Catalana de Residus ha incrementat progressivament el cost per tona de disposició del rebuig, la fracció no seleccionada que va als abocadors, en un 52%.

El nou contracte inclourà la recollida, el transport i la disposició dels residus, així com el servei de deixalleria. En els pròxims mesos s'iniciarà el procés de licitació amb l'objectiu de començar la implementació del nou servei durant el segon semestre d'enguany.

El nou servei de recollida d'escombraries ampliarà la implantació de sistemes de recollida més eficients arreu del municipi, principalment el porta a porta, que actualment ja s'utilitza a Torreblanca, Nou Vendrell i Sant Vicenç de Calders, on s'assoleixen taxes de recollida selectiva del 80%.

Contenidors intel·ligents i porta a porta

Dins del Vendrell, s'implementaran zones de recollida porta a porta, zones amb contenidors intel·ligents i zones amb contenidors mòbils, en funció de les característiques dels habitatges. A més, s'establirà una recollida industrial als polígons i comercial als establiments de botigues i restauració (també porta a porta), així com punts de deixalleria de proximitat.

El nou servei inclourà també un equip d'educadors ambientals per donar suport a la ciutadania durant la transició al nou sistema de recollida. Aquest nou model permetrà identificar els usuaris per aplicar bonificacions o penalitzacions, que seran incorporades en la futura ordenança fiscal a hores d'ara en procés d'estudi.