REPORTATGE

Llet i oli, els productes més necessaris en el Gran Recapte d'Aliments a Reus i comarques

Es farà els dies 24 i 25 de novembre i des del Banc dels Aliments destaquen una important disminució en les donacions i l'auge dels donatius econòmics

Imatge d'arxiu del Gran Recapte, campanya del Banc dels Aliments
Imatge d'arxiu del Gran Recapte, campanya del Banc dels Aliments | Cedida
21 de novembre del 2023
Actualitzat el 12 d'abril del 2024 a les 11:53h

El Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona, amb seu al carrer Escultor Rocamora de Reus, prepara una nova campanya del Gran Recapteper la recollida de diferents productes alimentaris. Enguany, està prevista pels dies 24 i 25 de novembre, per a les donacions físiques als establiments, i s'allargarà fins al dia 30 amb les donacions econòmiques.

L'objectiu de la fundació és que torni a ser un punt de trobada per a totes aquelles persones, empreses i institucions que volen ajudar a les famílies en situació de vulnerabilitat del nostre entorn. Es tracta d'un dels moviments ciutadans d'acció solidària més importants de Catalunya.

"Les previsions són molt similars a les de les campanyes dels anys 2020, 2021 i 2022", descriu Manuel de la Calzada, director del Banc d'Aliments. Afirma que la pandèmia va marcar un abans i després -en negatiu-, ja que "el 2019 s'havien recollit gairebé 500 tones a la província de Tarragona i el 2020 no van arribar a 110, l'any passat es van assolir unes 160-170 tones", exposa.

Auge del donatiu econòmic

Aquestes xifres comptabilitzen tant les donacions físiques d'aliments com les donacions monetàries que, també, després de la Covid-19, han seguit incrementant. Així i tot, el Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona no preveu que es recuperin aquells màxims de mig miler de tones.

Calzada recorda que "abans la gent comprava menjar i nosaltres el recollíem per poder-lo subministrar a les entitats segons necessitat". Tot i 'convertint' els euros en kilograms, ja que la fundació compra els productes més necessaris gràcies a aquests diners, la situació ha canviat.

Malgrat la disminució de donacions d'aliments, que admeten supermercats de la cadena Fragadis -altres com Dia, Consum, Lidl i Mercadona, només fan campanya econòmica-, des del Banc dels Aliments estan organitzant al voluntariat -en torns de 4 hores- per fomentar la divulgació sobre el Gran Recapte 2023 i informar els clients als establiments.

Oli i llet, productes prioritaris

"Fins i tot, hem demanat a alguns supermercats que s’ofereixi als clients uns vals per si volen comprar-los com a equivalent del donatiu monetari", assenyala el director de l'entitat. Molt especialment, s'està preparant a consciència a Reus i Tarragona, com a ciutats principals. Com cada any, hi col·laboren també instituts i escoles del territori.
 
Els productes alimentaris que més es necessiten són llet i oli, per les pèrdues que els suposa i suposarà la manca de subvenció europea. També, és important fer donacions d'arròs, llegums, tomàquet fregit, pastes i galetes, i altres aliments en sec.

La campanya del Gran Recapte s'organitza conjuntament entre els quatre bancs d'aliments de les províncies de Catalunya, emparades en el paraigües de la FECATBAL, Federació Catalana de Bancs dels Aliments. Així mateix, han apostat per la campanya paral·lela "Dona aliments al mercat", que es prolongarà fins al 30 de novembre amb donatius en caixa i per Bizum.

Sense subvenció europea

"Estem parlant de moltes tones que la Unió Europea proporcionava a través de compres i, per solventar-ho, enguany hem hagut de fer recaptes puntuals: recollida d'aliments al juny, el programa 'SOS', la iniciativa 'Cap nen sense bigoti', etc", explica Manuel de la Calzada. A més de demanar altres subvencions per pal·liar una disminució que serà de "més de 1.000 tones de cara al 2024", afegeix.

Amb tot, des del Banc dels Aliments de les Comarques de Tarragona treballen per subministrar a totes les entitats de la província -a través de FEAGA- els excedents de fruita i verdures que els donen des de diversos supermercats.

Per aquest motiu, Calzada reivindica que no és cert "que el 30% dels aliments es tiri" i afirma que "essencialment, en un 80-90%, la pèrdua d'aliments és a les cases". En el primer cas, "només podem conscienciar la ciutadania", reflexiona, i en el segon, destaca la tasca de la Fundació Espigoladors, per frenar el malbaratament alimentari.

Pel que fa a la campanya del Gran Recapte d'aquest 2023, es pot realitzar una donació per transferència o ingrés a entitat bancaria al compte ES59 2100 5000 5402 0033 9765 o a través del BIZUM 33596.

Arxivat a