Entre els llibres més buscats pels ciutadans aquest dia hi ha les obres d'autors o temàtica local. En aquest sentit, a les comarques tarragonines hi ha un grapat de novetats literàries que des de TarragonaDigital.com us presentem en aquest article.
La reusenca Coia Valls presenta la seva dotzena novel·la
Entre els autors i autores tarragonins que es dediquen a la ficció a casa nostra hi ha una important aposta per la novel·la històrica. És el cas de la reusenca Coia Valls, que enguany ha presentat 'El llegat de les cendres', la seva dotzena novel·la. En aquesta obra, publicada per Navona, la guanyadora del premi Néstor Luján 2010 explica una emocionant i inspiradora història protagonitzada per dones a la Barcelona del segle XIV.El vallenc d'adopció Jordi Nogués també ha publicat nova novel·la aquest 2023, mantenint la seva aposta per l'edat mitjana. A 'Terres de Frontera', Nogués presenta una novel·la històrica ambientada a la Catalunya del segle IX, que portarà els protagonistes a Montserrat, Lleida o una Tarragona en runes.
Tres escriptores que debuten en la ficció
I de dos escriptors ja consagrats, passem a una nouvinguda com Cristina Fornós. La periodista ebrenca ha publicat enguany la seva primera novel·la, 'La terra del silenci trencat' amb Penguin Random House. La història arrenca amb un crim entre les vinyes de la serra de Montsant i desenvolupa una trama policíaca ambientada al Priorat, amb un gran protagonisme per a la Cartoixa d'Escaladei.També presenta la seva primera novel·la la periodista i filòloga ebrenca Laura Fabregat. Nascuda a les Cases d'Alcanar, s'estrena amb 'La vida per dins', un llibre en què la Nur, la protagonista, rememora la seva infantesa i adolescència, en una història introspectiva, amb una tragèdia familiar com a rerefons.
L'actriu tarragonina Agnès Busquets també publica la seva primera novel·la aquest Sant Jordi. Després d'escriure 'Mare en pràctiques' el 2012, s'estrena ara en la ficció amb 'No ho sé, digue-m'ho tu', una narració amb la Dúnia com a protagonista, en què recorre tots els estats d'ànim possibles, durant el procés de separació del seu marit.
Més novel·les d'autors de casa nostra
El tarragoní Fernando Parra, resident a Alacant, va presentar el passat mes de novembre la seva tercera obra de ficció, 'Las cinco vidas del traductor Miranda'. Parra, criat a Bonavista i llicenciat a la URV, és professor de llengua i literatura a terres alacantines i en aquesta nova novel·la ficciona la vida del traductor a l'espanyol del llibre 'Els versicles satànics' de Salman Rushdie.Al Baix Penedès, el vendrellenc Youseff el Maimouni ha publicat aquest 2023 'Nadie salva a las rosas', la segona part de la trilogia sobre la discriminació que va iniciar l'any 2021 amb 'Cuando los montes caminen'.
La novel·la negra també tindrà un espai a casa nostra per Sant Jordi, amb 'Altafulla en Negre', un llibre escrit per tretze escriptores i escriptores residents al municipi del Baix Gaià. La creativitat d'aquests autors ha convertit Altafulla en escenari de crims, accidents, enverinaments i fets luctuosos.
L'explosió d'IQOXE en un llibre
Més enllà de la ficció, cal destacar 'La gran explosió', el llibre de Rafa Marrasé i Toni Orensanz sobre l'explosió d'IQOXE del 14 de gener de 2020, que va matar dos treballadors de la fàbrica i un veí de Torreforta.Des de fa pocs dies es pot trobar a les llibreries la nova obra a càrrec del filòleg Emili Samper. El de Torreforta publica ara 'Biblioteca llibertària de Cels Gomis', una antologia de textos anarquistes que recupera la cara oblidada del folklorista reusenc.
En l'àmbit de la recerca, també es pot trobar 'La fàbrica de tabacs de Tarragona. Un referent per la indústria, l'economia del Tarragonès i les dones treballadores', de Ramon Gabriel i Sara Masalias. Aquest llibre, que fa un estudi cronològic i un relat històric de la Tabacalera, és el treball guanyador del XXII Premi Tarragonès Beca d'Investigació Lucius Licinius Sura.
Miquel Bonet, periodista d'aquesta casa, també té llibre al mercat per aquest Sant Jordi. Es tracta de 'Periodisme de contacte: cròniques sudistes'. L'obra, amb pròleg de Joan Burdeus, està publicada per La Segona Perifèria i recull més de seixanta cròniques i articles que Bonet ha escrit durant dels darrers anys sobre el Camp de Tarragona.
Un llibre amb història és 'Un rellotge centenari (1922-2022). La torre rellotge del Port de Tarragona', de Coia Escoda i Ramon Aloguín. Aquesta publicació commemora el centenari del rellotge del Port, inaugurat la nit de Cap d'Any de 1922 a 1923.
Esports, fotografia, cuina i il·lustracions
Pel que fa al món dels esports, una de les novetats literàries d'aquest Sant Jordi, tot i que fa alguns mesos que es va publicar, és el llibre 'Nou Estadi: Cinquanta anys fent història', del periodista Enric Pujol. A través de gairebé 400 pàgines, Pujol fa un repàs al mig segle del temple grana.Entre les novetats d'enguany també hi ha espai per als llibres de fotografia, amb l'ampliació de la col·lecció Catalunya Desapareguda de l'Editorial Efadós, amb nous títols dedicats a Poblet, Montblanc, Santa Coloma de Queralt, Torredembarra, Cunit o la Selva del Camp, entre altres.
També acabat de sortir del forn tenim el llibre de vinyetes i il·lustracions 'La Logia de los diablos cojuelos', de Miguel Villalba, Elchicotriste. En les pàgines del llibre, l'il·lustrador tarragoní desferma la seva crítica social contra els poders fàctics que dominen el món.
El xef del restaurant Les Moles d'Ulldecona, Jeroni Castell, publicava fa pocs mesos 'La cuina de sempre per a la gent d'avui'. Aquest llibre recull una setantena de receptes de cuina tradicional catalana que es poden fer a casa.
Llibres per als més petits de la casa
Pel que fa als llibres infantils, un dels grans reclams de Sant Jordi serà 'La nena d'Ivori', un recull de deu contes il·lustrats per a infants, obra de Rat Cebrián i Toni Solé, amb il·lustracions d'Armand. La protagonista és la Vita, una nena de 6 anys, propietària de la Nina d'Ivori trobada el 1927 a la Necròpolis, que viu aentures a la Tarraco del segle IV, amb la seva família i els seus amics.En aquest àmbit, també s'inclou 'La veu dels ocells', escrit i il·lustrat per l'altafullenc Oriol Rossinyol i editat per La Banya Edicions. Són vuit contes que faran viatjar els joves lectors i lectores per diversos espais, paratges, ciutats i països.
Finalment, l'associació Si jo puc, tu també #epilep ha presentat 'El Quadern Violeta', de Javier Fonseca i Esther Armadà. Aquest llibre explica als més petits què és l'epilèpsia i respon a diverses preguntes sobre aquesta malaltia.
Aquesta és una petita mostra d'allò que podreu trobar aquesta Diada de Sant Jordi. Així mateix, aquests dies també podeu voltar i remenar llibreries per trobar el llibre o llibres per gaudir aquesta tradicional jornada.