Milionària inversió d'Adif per impulsar l'autopista ferroviària entre Saragossa i Tarragona

El gestor ferroviari preveu destinar més de 60 milions d'euros en actuacions

Les autopistes ferroviàries transporten camions de carretera en vagons especials.
Les autopistes ferroviàries transporten camions de carretera en vagons especials. | Europa Press
13 de novembre del 2023
Actualitzat a les 14:19h
Adif licitarà durant el primer trimestre de 2024 la redacció dels projectes necessaris per a impulsar una autopista ferroviària, amb connexió d'ample ibèric, entre Saragossa i Tarragona, a través de Lleida. El pressupost d'aquests treballs és superior als 60 milions d'euros, segons ha anunciat aquest dilluns 13 de novembre la presidenta de l'entitat pública durant la inauguració de la jornada 'Claus del present i el futur de les Autopistes Ferroviàries'.

En concret, la licitació que sortirà aviat a concurs preveu adaptar els gàlibs de 6 túnels i 16 passos superiors als trànsits que generin aquests serveis entre Saragossa i Tarragona, actualment el tram amb major demanda de trànsit de mercaderies a Espanya, amb més de 100 circulacions per setmana i sentit.

Inclosa en el Corredor Mediterrani, l'impuls d'aquesta línia possibilitarà els futurs serveis en els itineraris des d'Algesires, Huelva i Vitòria amb Tarragona i Barcelona, aprofitant les sinergies entre el transport marítim i ferroviari.

El tram Saragossa-Tarragona és, a més, punt d'unió dels principals nodes de producció i consum de la península Ibèrica, Madrid i Barcelona, i forma part dels fluxos del centre i sud amb el nord-est d'Espanya i la resta d'Europa.
 

25 milions d'euros en millorar les prestacions de la línia

El gestor ferroviari millorarà a més la interoperabilitat i les prestacions de la línia Saragossa-Tarragona per Lleida, ampliant les vies d'apartador fins a una longitud útil de 750 metres en 6 estacions —Selgua, Marcén, Poleñino i Almudévar (Osca), així com Juneda i Raimat (Lleida)— amb una inversió de més de 25 milions d'euros.

Aquestes actuacions se sumen a l'estació de Vilaverd, a la comarca de la Conca de Barberà, on ja van concloure els treballs.

Les autopistes ferroviàries són serveis ferroviaris de transport de mercaderies que carreguen camions de carretera o semiremolcs fent servir vagons especials.