REPORTATGE

Montblanc impulsa dos pisos pilot per a persones amb discapacitat intel·lectual

Aprodisca és una de les 9 entitats a Catalunya implicades en el projecte estatal Mi Casa: una vida en comunidad, impulsat per Dincat

Imatge d'un dels pisos pilot a Montblanc
Imatge d'un dels pisos pilot a Montblanc | Aprodisca
17 d'abril de 2024, 06:00

Montblanc té, des d'aquesta primavera, 2 pisos pilot on hi viuen 6 persones amb discapacitat intel·lectual que compten amb els suports necessaris per a poder decidir per elles mateixes com volen viure. Aprodisca és una de les 9 entitats a Catalunya implicades en el projecte estatal Mi Casa: una vida en comunidad, impulsat per Dincat.

Es tracta d'una iniciativa destinada a garantir el dret de les persones amb discapacitat intel·lectual, incloent aquelles amb grans necessitats de suport, a viure en comunitat i a prendre les seves pròpies decisions en els aspectes fonamentals de la seva vida. Segons l'entitat, aquest projecte "té com a objectiu explorar nous models de vida per a aquest col·lectiu, amb l’objectiu de transformar les actuals polítiques de cures de llarga durada, permetent-los viure de manera independent en pisos i cases a la comunitat, envoltats de veïns i amb oportunitats per a relacionar-se, gaudir del seu temps lliure i preservar la seva intimitat".

En aquest sentit, projectes com Mi Casa: una vida en comunidad representen "un pas essencial en aquest camí, ajudant a identificar els models d’atenció i els perfils professionals necessaris per fer realitat aquesta transformació social", exposen a TarragonaDigital.

Col·laboració entre entitats

Aprodisca és una de les 9 entitats del territori català, juntament amb Alba Jussà, Apindep, Aprodisca, Aspronis, El Rusc, Ilersis, IPSS, Pere Mitjans i Prodis que han impulsat els 21 habitatges pilot. A través d’aquests espais, ja s’han integrat 68 persones amb discapacitat intel·lectual i grans necessitats de suport, que ara poden viure en comunitat i tenir l’autonomia necessària per prendre les seves pròpies decisions, tot respectant les seves necessitats i desitjos, seguint el model centrat en la persona establert per la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU.

Un exemple d’aquest canvi és el testimoni de les 6 persones usuàries de Montblanc que participen en el projecte a través d'Arodisca. L'entitat explica que han pogut traslladar-se a un pis amb altres companys i amb l’ajuda dels professionals, ha començat a guanyar en autonomia per gaudir d’una vida més activa i plena. "Aquesta transformació en la seva vida demostra l’impacte positiu que tenen aquests projectes en el benestar i la felicitat de les persones amb discapacitat intel·lectual", diuen.

Una durada de tres anys

El projecte Mi Casa: una vida en comunidad és una iniciativa d’innovació de Plena Inclusión amb una durada de 3 anys (2022-2024), implementada a 7 comunitats autònomes amb el suport del Govern d’Espanya, mitjançant el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, amb fons del programa NextGenerationEU, així com de les diferents administracions públiques locals. A Catalunya, aquest projecte disposa d’un finançament estimat de 5 milions d’euros dels Fons Next Generation i de la Generalitat de Catalunya, que destina recursos per a 33 places a través de convenis, amb una dotació estimada de prop d’un milió d’euros per al 2024.

Malgrat l’optimisme que genera l’implementació de projectes pilot com aquest, cal recordar que encara hi ha més de 3.800 persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya en espera d’una plaça que els permeti viure amb els suports necessaris. "Aquesta realitat destaca la necessitat urgent de seguir treballant per aconseguir una veritable inclusió i autonomia per a tots els membres de la societat" conclouen des de Dincat.