Adif ha tret pit aquest dimecres, 15 de gener, amb una visita d'obres per deixar palès que tots els maldecaps que estan patint els viatgers de tren —dia sí i dia també— per les obres al túnel de Roda de Berà, valen la pena. Luis Fernando Fernández, cap d’infraestructures d’Adif, ha fet d'amfitrió en aquesta trobada amb els mitjans de comunicació per mostrar com el ritme de treball avança segons el previst, tot i algunes dificultats tècniques i climàtiques.
"El tram del túnel de Roda de Berà, de quilòmetre i mig d'obra, es troba entre el 70-75% d'execució de les obres; i el tram entre la sortida del túnel fins a Tarragona nord, s'ha avançat fins al 90% aproximadament, amb intenció d'acabar a finals de gener o principis de febrer.", ha assegurat Fernández. Això permetrà que tot continuï sobre calendari i la previsió és iniciar l'última fase de les obres la setmana vinent i que la represa del trànsit ferroviari sigui el 3 de març, tal com ja es va establir en un inici.
"S'ha fet un esforç molt important, és un túnel de 150 anys", ha afegit Fernández. Així doncs, Adif ja ha completat el 70% de les obres d'adaptació a l'ample internacional en el tram Tarragona-Sant Vicenç de Calders, un projecte clau per al desenvolupament del Corredor Mediterrani a Catalunya. Aquesta actuació, que inclou la instal·lació del tercer carril i la rehabilitació del túnel de Roda de Berà, té com a objectiu millorar la connexió ferroviària entre Tarragona, el nord de Catalunya i Europa.
El túnel de Roda de Berà, una infraestructura històrica i 422 metres de longitud, és un dels punts més complexos d'aquest projecte. Els treballs han inclòs l'ampliació del gàlib per permetre la circulació de trens de mercaderies i passatgers, amb una millora significativa en la velocitat de pas, que passarà de 30 km/h a més de 100 km/h. Només en aquest tram, s'ha fet una inversió de 18 milions d'euros, mentre que el total del cost de la implantació del tercer carril en 260 quilòmetres, entre Castellbisbal i Vila-seca, és de 431,58 milions d’euros.
A més, s'ha reforçatl'estructura del túnel, s'han impermeabilitzat les parets i s'hi ha instal·lat un nou sistema de drenatge. Les vies també s'han renovat, amb la col·locació de via en placa, nous sistemes de catenària i pantalles acústiques per reduir l'impacte sonor. En altres punts del trajecte, com Altafulla i Torredembarra, s'han completat treballs de millora en les vies, catenària i andanes.
Les obres continuaran a Sant Vicenç de Calders a partir del març
Segons Luis Fernando Fernández, la reobertura del trànsit ferroviari entre Tarragona i Sant Vicenç de Calders està programada per al 3 de març, amb totes les funcionalitats de doble via i ample mixt operatives. Malgrat això, les obres continuaran en altres trams, com el de Tarragona-Vila-seca-PortAventura, on hi haurà afectacions puntuals. A partir del març, Sant Vicenç de Calders serà l'epicentre de les obres d'adaptació del tercer carril i caldrà veure quines afectacions hi haurà en aquesta ocasió per als viatgers.
El Corredor Mediterrani és una infraestructuraestratègica que millorarà la competitivitat i la sostenibilitat del transport a l'eix mediterrani, facilitant la mobilitat interoperable entre Espanya i Europa. L'any 2024 es va tancar amb una inversió rècord de 1.280 milions d'euros en aquest projecte, que també contribueix a la descarbonització del transport amb una reducció significativa d'emissions de CO2.