L’ofici d’espardenyer seguirà durant molts anys més a Valls gràcies a ca l'Alentorn

L'últim membre de la nissaga en entrar al negoci familiar ha estat el Marc Ferré Pau, fill de la Candela Pau Alentorn, que ha reinventat el disseny i la comoditat de les tradicionals espardenyes

El Marc, de Terra d'Espardenyes, envetant-ne unes
El Marc, de Terra d'Espardenyes, envetant-ne unes | Cedida
21 de juny de 2024, 13:30
Actualitzat: 13:33h

Calçats Alentorn és una de les botigues més antigues de Valls, que ha anat passant de pares a fills durant quatre generacions. Va obrir portes el 1939, acabada la guerra civil espanyola.

Els primers emprenedors en impulsar el negoci familiar van ser els besavis l'Amadeu Alentorn Ballester i Joaquima Fargas Batalla, si bé aquell mateix any ja s’hi afegiria la filla gran, l'Angelina Alentorn Fargas. En aquells inicis també hi treballaven diverses dones envetant les espardenyes i que es coneixien com les passadores.

L'últim membre de la nissaga en entrar al negoci familiar ha estat el Marc Ferré Pau, fill de la Candela Pau Alentorn, que ha reinventat el disseny i la comoditat de les tradicionals espardenyes i ha propiciat la venda online d'aquest producte que viu una segona joventut, amb noves exportacions internacionals i la penetració de nous mercats com el britànic i el japonès, entre d'altres.

"El nou món digital, les plataformes, les xarxes socials, i les passarel·les de vendes online era propici per a emprendre noves aventures empresarials i per això vaig decidir crear i impulsar la marca Terra d'Espardenyes" explica el Marc a TarragonaDigital.

Maria Alentorn passant espardenyes al carrer Sant Antoni, l'any 1996
Maria Alentorn passant espardenyes al carrer Sant Antoni, l'any 1996

El futur de l'espardenya

L'espardenyer assegura que l'ofici seguirà durant molts anys més, gràcies a factors clau com la cultura popular, el valor que es dona a l’artesania, al fet a mà i als materials naturals.

"Cada vegada més, es pren més consciència del producte local i actualment s'està redescobrint un calçat on els seus trets distintius son la sola de jute i el fet a mà. És a dir partim d’una base d’un producte vegetal i totes les parts que composen l’espardenya van cosides a mà en aquesta. (puntera, talonera, vetes…)", diu Ferré.

Vestir els peus de la festa

La cultura popular i els pocs espardenyers que queden en actiu han mantingut l'espardenya tradicional durant molts anys. 
El Marc afirma que "d’uns anys cap aquí ens hem posat les piles per actualitzar aquest tipus de calçat, és a dir, s’han dissenyat nous models per cobrir les necessitats actuals, escoltant i llegint el que ens demanaven els nostres clients". En definitiva, s'ha revaloritzat aquest tipus de calçat fent-lo encara més atractiu, pràctic, personalitzable i còmode.

En aquest sentit, ca l'Alentorn i Terra d'Espardenyes ofereixen un tret diferencial quant a la resta d'obradors del país. Tenen més de 35 referències de color de veta, ja que d’aquesta manera es pot personalitzar l’espardenya com es vulgui.

Aixi, escollint el tipus de sola i el color de veta, o fins i tot, combinant diferents colors, el client pot tenir una espardenya única i exclusiva. A part, també cal tenir en compte les diferents maneres de passar les vetes amb els models pinxo, taverner, vallenca o valenciana, que fan les possibilitats gairebé infinites.