La Cambra de Comerç de Reus apunta a la internacionalització i desestacionalització com a pilars que continuaran marcant l'activitat de l'ens el pròxim 2025. El president de la corporació, Mario Basora, ha fet balanç d'enguany, un any que ha estat carregat d’activitats i on s’ha fet palesa la voluntat de deixar petjada arreu del territori cameral, organitzant esdeveniments a les cinc comarques: Baix Camp, Conca de Barberà, Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta.
De cara a l'any vinent, Basora ha remarcat un nou projecte europeu, en què la Cambra serà promotora. Es tracta del projecte Interreg Activate, de cooperació entre diversos països o regions de la UE per afrontar reptes comuns i desenvolupar solucions compartides en l’àmbit de la sostenibilitat aplicada a les empreses. El 2025 també marcarà el desenvolupament del projecte de remodelació de la Llotja de Reus, pendent de finançament.
El més destacat, però, és l’Oficina Empresarial de Transició Energètica (OETE), que començarà a intensificar la seva activitat en els pròxims dos mesos. La Cambra de Comerç de Reus ha tingut sempre una Comissió d’Energia atenent la ubicació de tres centrals nuclears en el seu territori. Des del mes de maig de 2022 es va identificar el sector de l’energia i la consultoria energètica dirigida a empreses i professionals com un dels punts estratègics a desenvolupar per part de la corporació.
Per poder intensificar la seva activitat i capil·laritzar-la en tot el territori de la Cambra, es va concórrer a la convocatòria de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) per tal de comptar amb una Oficina Empresarial de Transició Energètica, que té per finalitat acompanyar i assessorar el teixit productiu en les consultes, projectes o diagnosis en les quatre àrees següents: la generació d’energia a través de fonts renovables, l’emmagatzematge, la millora de l’eficiència energètica en els seus processos productius o instal·lacions i la implementació de la mobilitat elèctrica.
Cohesió territorial i el paper de l'Aeroport
Així mateix, el president de la Cambra de Reus ha volgut deixar clar que “continuarem treballant per les cinc comarques del territori cameral i, per tant, la nostra intenció és continuar organitzant activitats i fires arreu de la nostra zona d’influència”.
En paral·lel, el passat dimarts 10 de desembre, es va celebrar la darrera Taula de l'Aeroport, en què l'ens cameral va presentar el pla estratègic per a l'Aeroport de Reus. La proposta pretén recuperar el moviment de mercaderies i "omplir" el calendari d'hivern amb més vols empresarials, com bé va explicar Basora en el tradicional esmorzar amb la premsa local.
En la mateixa línia, la Cambra apostaria per viatges de business, adreçats a directius d'empreses que poguessin volar a diversos punts d'Europa des de la capital del Baix Camp i aprofitar la infraestructura durant la temporada baixa de turisme.
Bons resultats del 2024
Basora ha fet un repàs de tota l’activitat i ha destacat la bona acollida del nou format de la Ganxet Pintxo, amb una única edició més llarga; els bons resultats de la fira Reus Viu el Vi, amb l’estrena de la nova ubicació al Parc de Sant Jordi; les diferents xerrades en format Vermut Cambra i Tribuna Cambra que s’han celebrat al llarg de l’any; o les taules rodones empresarials que s’han dut a terme en diferents comarques del territori cameral.
Pel que fa al Departament d’Internacional, destaca el viatge de prospecció a la fira Vinexpo Paris, que ha donat com a resultat la pròxima participació de la Cambra de Reus, acompanyada de 12 cellers del territori, en l’edició de 2025. El president de la Cambra també ha celebrat la participació de la corporació, com a partner, en el projecte europeu Microidea, un projecte Erasmus Plus sobre les microcredencials en el sector turístic.
En l’àmbit de la formació, ha destacat la jornada “Treballa al Turisme” en el marc de la primera Turismarket, organitzada conjuntament amb la FEHT, amb la visita de 1.500 persones en cerca de feina activa, i la Fira d’Ocupació de la Ribera d’Ebre, el Priorat i la Terra Alta, organitzada conjuntament amb l’Ajuntament de Móra la Nova. D’altra banda, més de 460 persones s’han format a través dels programes PICE i 45+. A més, recentment, s’ha celebrat la Fira FP Dual a la Llotja de Reus, amb un gran èxit de participació.