«Vinc de la terra, d'una terra rogenca; us puc donar el meu fruit, fruit de la natura, la tradició, el treball i l'experiència». Aquesta 'personificació' de «l'or líquid» és la carta de presentació d'Olis Solé, una tradició oleícola familiar que data del 1825 i que, a punt d'arribar als seus dos segles d'història, suma ja set generacions, grans perspectives de continuïtat i una garantia de qualitat que s'expandeix i es consolida internacionalment cada cop més.
L'empresa familiar és, a més, l'única que forma part de la Denominació d'Origen Protegida (DOP) Siurana, sent tota la resta cooperatives o altres tipus d'empreses. El requisit principal és tenir molí i envasadora propis. Així, el seu producte és l'oli d'oliva extra verge i de la varietat d'oliva arbequina.
Tenen tres marques: Mas Tarrés, que és la selecció d'oli que produeix la família Solé -i inclou vinagre balsàmic, olives i paté d'olives-; Ester Solé, que envasa l'oli de les olives que porten al molí els pagesos del poble; i Oliva Verde, que inclou olis aromatitzats i vinagre de vi. D'altra banda, Olis Solé és un atractiu més dins l'oferta turística de Mont-roig gràcies a la botiga i el museu, ubicats a la plaça de Miramar, i que és la casa pairal (data de 1801) de la primera generació.
De set duros de plata a ser referents
Els dos-cents anys comencen en aquest municipi del Baix Camp, segons documentació històrica que conserven, quan els seus avantpassats Francisco Bargalló i Maria Gassó van arrendar les premses del comú del poble per 7 duros de plata. La seva filla, Maria Bargalló, seria hereva de la Partida Tarrés i es casaria amb Vicens Llevat, un pagès d'Almoster.
Les propietats familiars van passar llavors a Francisco Llevat i, després, a Mariano Llevat, qui va comprar les premses de la Fonderia Blanch de Reus per instal·lar-les a la casa de Mont-roig. La seva filla, Maria Llevat, es va casar amb Anselmo Solé Font -fills dels antics encarregats de la Cooperativa del poble- i les dues famílies almassereres s'uneixen així per obrir un segon molí a l'avinguda de Reus.
A finals dels vuitanta, Ester Solé i el seu marit Antonio March decideixen renovar les instal·lacions d'Olis Solé instal·lant un nou molí i una nova línia d'envasat a la casa pairal de tota la vida. I són les germanes Judit i Sara March Solé les qui agafen el relleu i es troben, actualment, junt amb els seus pares, al capdavant del negoci familiar. "Les nostres arrels són aquí, ha anat passant de pares a fills aquesta passió per l’oli d’oliva verge extra", afirmen orgulloses de pertànyer a la "terra vermella" que va inspirar al pintor Joan Miró.
Judit March Solé assenyala que el "caràcter d'innovació i diversificació va arribar pel fet de canviar les màquines del procés tradicional a l'automatitzat -en referència a la línia semiautomàtica d'envasat-" va ser una decisió que van prendre els seus pares i que van ser pioners, com una de les més innovadores i a l'avantguarda de la província de Tarragona.
Garantia de traçabilitat
La traçabilitat fa referència a l'historial d'un producte i a la informació que es disposa sobre cada pas per introduir-se en la cadena alimentària; és a dir, en el cas d'Olis Solé, des de la producció -plantació i conreu de les oliveres- fins a la comercialització -distribució i venda dels productes-, un cop ja 'transformades' les olives en oli i envasat aquest, seguint tots els controls de seguretat i d'higiene.
"Controlem des de l'arbre fins a l'envasat", apunta March Solé, qui assegura que "allò que fa especial el seu producte és la cura amb què el fan, la passió que tenen i aquesta traçabilitat, perquè tenen les seves pròpies terres i fan el seu propi oli". De fet, tenen la flexibilitat per reaccionar i adaptar-se a les demandes dels clients, pel fet de ser una empresa familiar i petita.
Afegeix, també, que "l'experiència i la proximitat és el que fa que la gent confiï, no som només una marca". Encara més, a Olis Solé són una plantilla fixa de sis persones i, quan comença la campanya a l'octubre, augmenten personal per arribar tot els dos últims mesos de l'any i els que són el seu pic més alt de feina. Acostumen a ser, així, els primers que obren molí i fan l'oli de raig de la temporada dins la DOP Siurana.
Exportacions internacionals, clau de creixement
Amb tot plegat, el creixement d'aquesta empresa familiar ha sigut exponencial i continua progressivament sense precedents. La seva facturació anual es manté estable al voltant del milió d'euros, en què la venda nacional suposa un 10%, la venda al detall i la distribució a Catalunya, un 20% cadascuna, i un 25% la venda internacional.
Els percentatges van oscil·lant, sobretot ara que ha minvat el consum en tots els sentits, i per això tenen cada vegada més pes les exportacions i els nous clients internacionals que sumen. Gran part de l'agenda de les germanes March Solé s'omple de viatges arreu del món per "exportar i transmetre les bondats de l'elixir daurat", fan missions comercials per ampliar els països amb què treballen; actualment són 23 i estan en tràmits amb Colòmbia i Sud-àfrica.
En l'última 'expedició', van recórrer països asiàtics com Vietnam, Taiwan o Hong Kong; Mèxic, Costa Rica o Noruega són alguns dels mercats més importants per a Olis Solé; estan al Canadà, els Estats Units o Suècia; i Alemanya va ser on van iniciar les exportacions. A cadascun d'ells, treballen amb els importadors i els capaciten perquè tinguin els seus mateixos coneixements, és com una formació.
Precisament, Judit March Solé recalca la importància "de conèixer la cultura, les coses bàsiques del lloc on vas i interessar-te una mica per quines aplicacions tindrà per a ells", perquè "no tots mengem pa amb tomàquet a l’hora d’esmorzar o fem allioli a casa", evidencia. En aquest procés, fan showcookings, classes, tastos d'oli... i refermen el segell de la denominació d'origen com a sinònim de qualitat.
Un context complex: sinergies i unió
Aquest camí de llarg recorregut, que continuen consolidant, ha viscut entrebancs nombrosos i, si han tirat endavant, garanteix March Solé, ha sigut perquè mai han anat sols. A més del paraigua de la DOP Siurana, agraeixen altres associacions com el Clúster Gourmet de Catalunya, QvExtra Internacional, l'Associació Catalana de Productors i Almasserers (ACAE), Promoció d'Exportacions Catalanes (PRODECA), etc, i reivindiquen que "la unió fa la força".
"Afortunadament, ara hi ha una altra mentalitat més oberta i d'ajudar-nos els uns als altres, perquè hi ha lloc per tothom", celebra. Les sinergies i col·laboracions, i no pas la competència o rivalitat, pesen més en temps complexos com els actuals. Les situacions macroeconòmiques dels últims anys els han afectat, com a tots els sectors: la pandèmia va aturar la restauració i les exportacions i va modificar els canals de venda; la Guerra d'Ucraïna ha fet pujar l'energia i el preu de les matèries primeres; i la sequera es pateix greument, per tercer any consecutiu.
Des del sector oleícola, valora molt positivament mesures econòmiques com l'eliminació de l'IVA en l'oli d'oliva -a partir d'octubre pujarà al 2%- i insta les administracions a col·laborar per ajudar la pagesia de zones com el Priorat, el Penedès o el Baix Camp -que pateixen la manca de precipitacions i la impossibilitat de regar pels mínims històrics del pantà de Riudecanyes-, i evitar que els conreus de regadiu acabin convertint-se en secà.