Els panellets podrien tenir l'origen a Reus i resisteixen a la irrupció de Halloween

Els panellets de pinyons es mantenen com els preferits dels catalans

Els panellets, els reis de la castanyada.
Els panellets, els reis de la castanyada. | ACN
01 de novembre de 2024, 06:00

La festa de Tots Sants és sinònim de panellets. Les pastisseries catalanes comercialitzen, aquests dies, més de 250 tones d'aquest dolç típic, que esdevé com a autèntic "rei de la festa" per davant d'altres menjars i productes importants.

En aquest sentit, les vendes de panellets de Tots Sants es resisteixen a la irrupció de Halloween i denoten una convivència sana del producte català amb la celebració importada d'Amèrica. Entre els favorits hi destaquen els de pinyons per sobre de tot, acompanyat dels de coco i els de xocolata o cafè. No obstant, la creativitat dels pastissers ha dut a crear en els últims anys variants com els de ratafia amb músic o els de praliné, però també d'altres amb formes de fantasma o carbassa.

Un origen incert a Reus

Tot i que mai s'ha arriba ta aclarir l'origen exacte dels panellets, sembla que són hereus d'antics cultes funeraris que consistien a portar panets petits com a ofrena a l'església o a les tombes dels difunts en aquesta festivitat. A més, el fet que siguin aliments de llarga durada els lliga amb el concepte d'eternitat i remembrança dels morts

Joan Amades situa, però, l'origen dels panellets a Reus, on antigament es feien panellets amb l'escorça de les síndries. Era habitual que la síndria, un cop pelada, fos repartida entre la gent o que l'anés a recollir la mainada.

El pastisser José Luís Florenses, de Fa Pastisseria de Lleida, davant d'una safata de panellets de pinyons
Un pastisser davant d'una safata de panellets de pinyons

En aquest sentit, a finals de segle XIX era habitual aconseguir panellets en rifes al carrer. Les rifes de panellets eren pròpies de ciutats relativament grans, com Barcelona, Cervera, Reus, Torredembarra o la Selva del Camp. Els cafès paraven taules amb plats plens de panellets i confits, que anaven reomplint a mesura que avançava la rifa. També es podien trobar altres rifes organitzades per pastissers o particulars. A Reus, aquest costum s'ha mantingut en diverses entitats i es coneix amb el nom de "la rifa de la confitura".

Manteniment de preus

Sigui quin sigui el seu origen, el preu és un dels elements destacats dels panellets. El gremi exposa que enguany no s'ha experimentat un encariment dels preus de venda de productes com ara el pinyó o l'ametlla, un fet que sumat a la frenada de la pujada del preu de l'electricitat ha permès mantenir preus respecte l'any passat. "En la majoria de pastisseries trobarem el panellet al mateix preu que l'any passat, pot sortir entre 6 i 7 euros els 100 grams", assenyala el president del gremi a l'ACN. En aquest sentit, estima que una família tipus de quatre persones es podria gastar entre 20 i 22 euros.

Arxivat a