Protecció Civil torna a provar el sistema d'alertes en telèfons mòbils a Tarragona

La prova es fa aquest dimecres al matí a les comarques del Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès

Tots els mòbils que estiguin a la demarcació de Tarragona rebran el missatge d'alerta.
Tots els mòbils que estiguin a la demarcació de Tarragona rebran el missatge d'alerta. | Mar Rovira/ACN
11 d'abril del 2023
Actualitzat a les 18:14h
Aquest dimecres, a partir de les 11 hores, Protecció Civil torna a provar el sistema d'alertes de telefonia mòbil al Camp de Tarragona, les Terres de l'Ebre i el Penedès. Tots els dispositius que es trobin en aquesta àrea i disposin de cobertura mòbil rebran un missatge, acompanyat d'un so estrident, indicant que es tracta d'una prova del sistema.

Segons ha explicat Protecció Civil, el missatge que es rep no és un SMS, es tracta d'un missatge emergent de text, acompanyat d'un so estrident que no s'atura fins que l'usuari prem una tecla. En aquest sentit, les autoritats han destacat que "és important llegir-lo abans de prémer la tecla que posa fi al missatge".

En aquest sentit, Protecció Civil ha remarcat que es tracta d'una prova i no d'un simulacre. Així mateix, ha manifestat que "aquest exercici ha de servir per familiaritzar la població amb aquest sistema d'avisos".
 

Enviament massiu de missatges

La tecnologia en la qual es basa és coneguda com a 'cell broadcast' i permet enviar aquest missatge a tots els mòbils que es trobin en l'àrea de cobertura de determinades antenes que es seleccionen en funció d'on es vol alertar la població.

El rebran, doncs, els telèfons que, en la franja horària d'enviament del missatge, estiguin en aquest territori, encara que estiguin de pas —per exemple, un viatger per carretera o tren que travessi Tarragona camí d'un altre territori—.

En un comunicat, Protecció Civil ha assenyalat que "és una eina molt útil perquè permet transmetre de manera massiva unes instruccions determinades a la ciutadania en un període curt de temps".
 

Un web resol tots els dubtes

Protecció Civil ha creat un web per donar informació d’aquest sistema d'alertes, en què hi ha tota la informació necessària: des de quins telèfons reben aquestes alertes de forma automàtica i un tutorial per aquells que necessitin configurar-lo, en el cas dels telèfons més antics.

A més, també hi ha un document de preguntes freqüents per aclarir tots els dubtes sobre el nou sistema.
 

Avaluació de la prova

Per avaluar el resultat de la prova, Protecció Civil ha explicat que és molt important que la ciutadania ompli l'enquesta que s'ha habilitat, informant de si ha rebut el missatge, en quin idioma i a través de quina operadora.

Aquestes dades, que seran anònimes, serveixen per comprovar que la prova ha arribat al màxim de mòbils possible.