Puigdemont crida la ciutadania a votar l'1-O per «posar llum en la foscor» de l'Estat

El Tàrraco Arena es queda petit per acollir el primer acte de la campanya del referèndum, amb la presència del president, el vicepresident Oriol Junqueras i Carme Forcadell | Les entitats i els partits es conjuren per votar davant les amenaces de les institucions espanyoles

Publicat el 14 de setembre de 2017 a les 22:08

La campanya unitària pel "sí" a la independència en el referèndum de l'1 d'octubre ja està oficialment en marxa. El Tàrraco Arena s'ha omplert aquest dijous al vespre per acollir el primer acte de la recta final cap a la consulta vinculant, en el qual han estat protagonistes tots els partits partidaris de l'estat català -ERC, PDECat, CUP, Demòcrates de Catalunya i MES- i els principals representants de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), Òmnium Cultural i l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), així com el president i el vicepresident del Govern.

Carles Puigdemont, president de la Generalitat, ha volgut deixar clar que l'1-O es votarà. "Algú creu realment que no votarem?", ha preguntat Puigdemont referint-se a les institucions de l'Estat, amb Mariano Rajoy al capdavant. "Quina mena de gent es pensen que som?", s'ha interrogat, i poc després ha cridat a la participació per votar contra la "foscor" que representa l'amenaça repressora espanyola.

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=uQ-nfZElgaQ[/youtube]
Així el número dos de l'executiu català, Oriol Junqueras, ha destacat que la Generalitat ha acomplert el compromís de convertir la majoria social en majoria a les institucions i fer un referèndum: "A fe de déu que ho hem complert!". A més, ha destacat que la victòria pel fet d'anar "omplint carrers i places, també les urnes". "Arribem més forts dels que haurien pensat i del que molts voldrien", ha etzibat, i ha posat en valor que, malgrat les querelles de la Fiscalia contra els alcaldes, ara ja n'hi ha més de 750 de compromesos amb el referèndum, així com el fet que, malgrat que es van demanar 5.000 voluntaris per organitzar-lo, s'han ofert 47.000 persones.

Tot això, ha assegurat, ha forçat que el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, hagi admès que la institució respectarà el resultat del referèndum o que la portaveu del departament d'estat dels EUA hagi explicat que treballaran amb el govern que surti d'aquesta votació. "No tot està fet, però tot el que queda per fer depèn de nosaltres i que sortim a votar massivament l'1-O!", ha exclamat, i ha demanat "contribuir a mobilitzar el no", fent entendre que "això va de democràcia". Així, s'ha preguntat si els partidaris del "no" que volen expressar-se a les urnes se sentiran "més estimats pels que treballen perquè puguin votar o pels que ho volen impedir".

Oriol Junqueras, a l'acte de Tarragona Foto: Júlia Abelló


Un acte il·legal

Igualment, Jordi Sànchez, màxim dirigent de l'ANC, ha assegurat que qui té el "problema" és Mariano Rajoy, que ha estat xiulat amb ganes. "El proper 1-O votarem de manera clara i inequívoca a totes les ciutats del país, també a Barcelona", ha indicat Sànchez, que ha destacat que l'acte és "il·legal" en la mesura que així ho ha considerat el govern espanyol en virtut de la suspensió del Tribunal Constitucional. "Som nosaltres, la gent d'aquest país, qui fa imparable el referèndum", ha apuntat. El dirigent sobiranista ha constatat que la Unió Europea acceptarà el resultat de la consulta vinculant.


El president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha destacat que l'Estat "vol segrestar les urnes i impressionar els catalans perquè no exercim la democràcia". "Però hem de dir molt clar que no passaran!", ha exclamat mentre ensenyava una bandera a favor de la democràcia. Darrere de cada querella, Cuixart ha ressaltat que Catalunya és un país "de lluites compartides" que seguirà "exercint" la democràcia. "Volen suspendre l'autonomia perquè no votem. El món comença a adonar-se que estem lluitant contra un estat autoritari i demofòbic, això ja no ho atura ningú", ha ressaltat.

Un estat excepció

"El PP ens porta a un estat d'excepció. Només nosaltres, el poble, podrem mantenir la democràcia", ha apuntat Cuixart, que ha ressaltat que votar "no és cap delicte". "Els seus tribunals ja fa temps que han renunciat a defensar els interessos dels catalans", ha indicat. "Algú creu a aquestes alçades que no votarem? El que estem fent la revolució de les urnes contra un cop d'estat de la por", ha assegurat.

"Em vaig quedar molt curta quan parlava de retorn al franquisme, quan vaig intervenir per la Diada. El que està passant ho supera tot", ha assegurat Neus Lloveras, presidenta de l'AMI, que s'ha presentat com a "querellada". "Continuarem lluitant perquè la gent del nostre país pugui expressar-se lliurement a les urnes. Ho farem i votarem", ha assenyalat Lloveras, diputada de Junts pel Sí i alcaldessa de Vilanova i la Geltrú. La dirigent sobiranista ha volgut destacar la pluralitat de les cinc formacions que han compartit escenari, i ha dirigit un missatge a l'Estat: "Hem trobat totes les portes tancades. No volem més amenaces, volem la nostra llibertat". "Tenim la capacitat de canviar el rumb de la història", ha indicat l'alcaldessa de Vilanova i la Geltrú.

Esquivant les amenaces

La coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, ha avisat a Mariano Rajoy que els catalans votaran l'1 d'octubre: "No ens valen les amenaces ni tenir por". Així, ha reivindicat la tasca del Govern, els diputats independentistes i els alcaldes i regidors favorables a votar. "Això no va de radicals o revolucionaris, sinó de la bona gent normal!", ha asseverat, i ha apel·lat a "La gallina" de Lluís Llach per rebutjar la por o la possibilitat de fer-se enrere. I en relació a la possibilitat que es talli la llum a les seus electorals, ha cridat: "No ens podran tallar la llum, la foscor són ells; la llum, la il·lusió i la esperança sou vosaltres, que omplireu les urnes!".

Al seu torn, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha ironitzat sobre totes les peticions de reconsideració que es van viure en el ple que va donar llum verda a la llei del referèndum, ja que els independentistes ja venen "reconsiderats, determinats i ferms" i "camí a la República catalana lliure". Així, ha negat que ara el debat sigui entre "Catalunya i estat espanyol" o entre "dues banderes", sinó que versa entre "els que es volen quedar com sempre i mantenir l'statu quo i aquells que volem progressar i avançar", entre "aquells que es dediquen a imputar i suspendre les lleis amb gran consens per lluitar contra la pobresa energètica i aquells que protegeixen els oligopolis que ens fan pagar la factura de la llum més cara d'Europa". "Això va de llibertat, igualtat, dignitat i justícia!", ha conclòs.

Fer caure no sols l'estaca

L'exdiputat i portaveu del secretariat de la CUP Quim Arrufat ha enviat un missatge al delegat del govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, i la vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría: "Abraçada fraternal dels milers d'insubmisos i insubmises en aquesta plaça aquí reunits!". Així, ha cridat a votar "sí" per "fer caure el règim del 78" i fer una aportació al món, "obrir un procés constituent, obert, popular i que doni la volta a la situació econòmica i que doni el millor exemple a Europa i el món". Igualment, en relació a un altre clàssic de Lluís Llach ha apuntat que els ja no es conformen en tombat l'estaca: "Ara farem caure tot el tancat".

Així mateix, el portaveu polític de Demòcrates, Antoni Castellà, ha reivindicat el per "la democràcia i la llibertat" i ha denunciat les actuacions de l'Estat contra l'1-O: "No hi poden fer més, són el neofranquisme i s'han tret la careta". "L'única resposta és la democràcia i guanyarem perquè estem units", ha pronosticat, per fer una "república lliure fraternal amb les repúbliques lliures del món".

El socialisme que vota

Finalment, la diputada de MES, Magda Casamitjana, ha reivindicat la presència del socialisme en l'acte, com un retret a la posició del PSC, en contra del referèndum. "Som els socialistes que no tenim por a decidir, els socialistes de carrer, de cor, de valor, del dret a decidir, els primers que vam desobeir", ha asseverat, i ha reivindicat la tasca de Pasqual Maragall, i ha exigit que "alguns no parlin en nom de tot el socialisme catalanista, que no s'atribueixin tot el socialisme".

L'ofensiva de l'Estat, marcada pel marcatge de la Fiscalia als 712 alcaldes que s'han prestat a col·laborar amb el referèndum, no han evitat que l'afluència al Tàrraco Arena fos massiva, d'unes 6.000 persones. Abans d'arrencar l'acte, hi ha hagut crits a favor de la dimissió de l'alcalde de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, que no col·laborarà amb l'1-O, i també proclames a favor de votar i de la independència.

Els presentadors, Txe Arana i Oriol Grau, han recordat que està en marxa una caixa de solidaritat per pagar les multes imposades a dirigents sobiranistes. En cas que les querelles siguin desestimades, aquests diners recaptats es destinarien a "accions solidàries" en el marc de la República catalana.