Quatre anys d'espera per una intervenció a l'Hospital Joan XXIII

El Grup de Treball de Defensa de la Sanitat Pública deixa al descobert altres mancances com els prop de tres anys d'espera per ser visitat per un al·lergòleg

Publicat el 11 de novembre de 2013 a les 19:36
Imatge d’arxiu de l’Hospital Joan XXIII de Tarragona Foto: delCamp.cat

L'informe sobre les llistes d'espera als centres sanitaris de Tarragona del Grup de Treball de Sanitat deixa al descobert temps màxims d’espera de 4 anys per una intervenció de l’otorinolaringòleg i un temps mínim de 8 mesos per una litiasi renal. Altres exemples d'intervencions quirúrgiques poden ser un any d’espera per un lipoma o 10 mesos per una cistocele. En tots aquests casos, el Decret 354/2002, de 24 de desembre, que estableix que el temps màxim d’espera per qualsevol intervenció quirúrgica és de 6 mesos. 

En aquest àmbit, l'informe detecta que les intervencions per cataractes van dels vuit mesos, de temps mínim d'espera, als 2 anys com a màxim. El Departament de Salut estableix aquest tipus d’intervenció en una espera màxima de 2 mesos i mig. Altres exemples els podem trobar amb l’ any i 4 mesos d’espera per una artroscòpia al genoll quan el temps d’espera que ens proporciona el Departament de Salut és d’una mica més de 5 mesos.

Pel que fa a la llista d’espera de les proves diagnòstiques, la situació no millora segons l'informe. Dels 5 casos trobats, cap es troba dins del temps mínim d’espera que proporciona el Departament de Salut. El cas màxim d’espera és l’usuari que fa un any que està esperant perquè li donin hora per una gammagrafia òssia, quan el Departament de Salut estipula que són 7 dies, seguit del que fa 11 mesos que està esperant perquè li facin una ressonància magnètica, quan el temps estipulat és de 14 dies. Un altre exemple en són els 3 mesos d’espera que porta un usuari perquè li facin una ecografia urològica, quan el temps que s’estipula és de 15 dies. El cas d’espera mínima és el més i mig que porta esperant  un usuari per un TAC, quan des del Departament de Salut ens diuen que el temps màxim d’espera per aquest tipus de prova diagnòstica és de 9 dies.

Si ens fixem amb les visites a especialistes, podem destacar els 2 anys i 10 mesos d’espera per un al·lergòleg, seguit de l’any i 8 mesos per l’oftalmòleg, que revela l'informa.

Com s'ha realitzat l'informe

S’han estudiat 51 casos, recollits en els CAPs de la ciutat de Tarragona (Sant Salvador, Sant Pere i Sant Pau, Bonavista, Torreforta-La Granja, Muralles, Tarragonès, Jaume I i Tàrraco) a més de l’Hospital Joan XXIII.
 
Durant el període comprès entre el 10 de setembre de 2013 fins al 5 de novembre de 2013, cada setmana s’ha visitat un CAP (en total 9 visites), en horari de matí (9:30h a 12h) i de tarda (17:00h a 19h) sumant un total de 4 hores i mitja a la setmana.
La metodologia emprada ha sigut mitjançant paradeta informativa en els vestíbuls del CAPs, on es disposava de fulls de reclamacions per tal que els usuaris i usuàries les poguessin omplir amb les seves dades personals, explicant la malaltia que tenen i especificant el temps que fa que s’esperen.
 
Els casos trobats s’han classificat en pendents d’intervencions quirúrgiques, pendents de proves diagnòstiques i pendents de visites a especialistes.
 

Informe sobre les llistes d'espera als centres sanitaris de Tarragona del Grup de Treball de Sanitat.