Reduir l'atur entre les dones, un dels reptes pendents del Baix Penedès

El col·lectiu representa un 60% dels aturats de la comarca | El projecte 'Dones RIU' del Consell Comarcal vol aconseguir la inserció laboral d'una quinzena de dones

Les dones representen el 60% dels aturats del Baix Penedès.
Les dones representen el 60% dels aturats del Baix Penedès. | Agències
17 de febrer del 2023
El Baix Penedès va experimentar una lleugera millora el passat 2022 en les xifres d'ocupació i d'aturats. La comarca va tancar l'any amb 7.093 parats, gairebé un miler menys que un any enrere. Però el percentatge d'aturats per gèneres no va experimentar un gran canvi, el 60% continuen sent dones (4.199).

Si la taxa d'aturats entre els homes se situava en l'11,09% a finals de desembre, entre les dones aquesta xifra pujava fins al 18,13%, segons dades de l'Observatori del Mercat Laboral del Consell Comarcal. La incidència més gran es podia observar entre les majors de 55 anys, on l'atur se situava gairebé en el 30%. De la mateixa manera, més d'un terç de les dones aturades ho era de llarga durada, el que vol dir que fa més de 24 mesos que estan apuntades a la llista de l'atur.

Afavorir la inserció laboral de les dones

Davant aquesta situació, el Consell Comarcal va engegar a finals del 2022 un projecte per afavorir la inserció de les dones al marcat laboral. Amb el nom de 'Dones RIU', la iniciativa ofereix un primer diagnòstic, diverses formacions i un acompanyament per trobar feina a la comarca. Un total de 80 dones han pres part en aquesta primera convocatòria, finançada pel Servei d'Ocupació de Catalunya.

Quan el projecte es troba a la meitat del seu desenvolupament —ha de finalitzar el 31 de maig—, des del Consell asseguren que s'estan "complint amb els objectius marcats", en paraules del seu president, Joan Sans. Fins ara ja s'han fet 64 de les 80 diagnosis i dinou dones han acabat les accions grupals. D'aquestes, dotze han aconseguit inserir-se al mercat laboral.

Tenint en compte que l'objectiu inicial era poder inserir setze dones, sembla raonable pensar que aquesta xifra es podrà superar quan s'hagi arribat al 31 de maig. El conseller comarcal d'Ocupació, Christian Martínez, detalla que aquestes dones han trobat feina en diversos sectors, com ara "la indústria (4), els serveis (3), el comerç a l'engròs (1), la construcció (1), la sanitat (1) i l'administració pública (1)".

Representació de tota la comarca


La iniciativa estava oberta a totes les dones de la comarca majors de setze anys i que estiguessin a l'atur. "S'ha buscat que hi hagués representació de tots els municipis i, de fet, un 55% provenen de l'àmbit urbà i un 45%, de l'àmbit rural", afegeix el tècnic d'Ocupació Joan Maria Diu.

Des del Consell ja han avançat que han demanat poder prendre part en la segona convocatòria del programa, que ha de començar l'1 de juny. Afegeixen que la situació de l'atur entre el col·lectiu fa necessari continuar desenvolupant iniciatives com aquesta.