Re-open EU, l'eina per saber on i com podrem viatjar aquest estiu

La web, impulsada per la Unió Europea, ofereix informació al minut
Re-open EU ofereix tota la informació per viatjar dins d'Europa | pixabay

La Covid-19 ha tombat tots els plans dels passats tres mesos i, molt probablement, els dels de tot l’estiu. Però no tot està perdut i potser podrem acabar de gaudir d’aquest estiu, encara que no sigui de la manera que havíem planejat al principi. A poc a poc es van coneixent amb quines restriccions ens podem moure dins de la nostra zona, però també a partir de quan podrem sortir de l’Estat i agafar un avió per marxar uns dies de vacances. 

La Unió Europea ha publicat una pàgina web on els ciutadans poden consultar, en un mapa interactiu, en quin estat es troba cadascun dels països membres respecte el coronavirus. D'aquesta manera, si tenim intenció de viatjar, sabrem exactament si podem fer-ho i de quina manera. El web es diu Re-open EU, i permet que els viatgers puguin informar-se de les restriccions de cada país: si s’hi pot viatjar i de quina manera o quines pautes s’han de seguir un cop s’ha arribat al país en qüestió. 

Concretament, el web dona informació sobre si es pot o no viatjar a aquell país i quins mitjans de transport hi ha disponibles per fer-ho —cotxe, autobús, tren, avió, vaixell—, si cal o no fer quarantena un cop s’ha arribat al país o si cal tenir un certificat mèdic per viatjar. També dona informació sobre quins serveis estan oberts, com ara els bars i restaurants, hotels, les platges o els museus. A més, també hi ha un apartat on detalla quines mesures de seguretat s’han de seguir, com ara si s’ha de dur mascareta o respectar la distància de seguretat en segons quin espai ens trobem.

Per exemple, Grècia només permet entrar ciutadans provinents de països no afectats per alt risc de transmissió del virus, mentre que bona part dels països permeten l'entrada i sortida a tots els ciutadans europeus. De moment, les fronteres amb els països de fora de la Unió Europea continuen tancades en la gran majoria de països europeus, excepte Portugal, Grècia, Dinamarca i Lituània, els quals apliquen limitacions concretes.

"Bon dia! Les portades dels diaris de paper de Tarragona d'avui, 15 de juny" "Bon dia! Les portades dels diaris de paper de Tarragona d'avui, 12 de juny"