Amb un pressupost de 100 milions d'euros, Repsol es prepara perquè aquest divendres comenci la seva parada a la refineria. En total, amb les operacions previstes, preveuen estalviar 32.000 tones de CO2, del total d'1 milió que emeten actualment -gairebé 3 milions al total del complex industrial. Es tracta de l'aturada més llarga des de la creació de la refineria i en total durarà 53 dies.
Les unitats de combustibles seran objecte d'actuacions per poder estar a punt pel cicle de producció de sis anys. Mentrestant, l'equip que durant els últims 2 anys ha estat preparant aquesta parada ja està treballant en la de la química derivada, al 2024.
Des de la companyia calculen que la inflació de preus els ha suposat un increment de vora 3 milions d'euros, ja que han hagut de renegociar els contractes amb les empreses que actuaran al complex industrial. Inicialment aquesta parada estava prevista per a inicis de l'any, entre l'abril i el maig, però han hagut de retardar-ho.
Segons Javier Sancho, director del complex, l'objectiu de Repsol és arribar al 2050 a les "zero emissions" i a tenir un "hub energètic descarbonitzat". Aquesta parada, doncs, serà un "punt d'inflexió important" per tal de "millorar la competitivitat i l'eficiència energètica". La inversió compta amb 30 milions d'euros per a manteniment i 70 per a la millora de les instal·lacions. L'operació més rellevant serà la "remetalització" de la torre de buit, que serà robotitzada en el mateix sentit que altres actuacions.
En total, 2.900 persones estaran treballant de mitjana al complex en aquesta parada -3.700 en hora punta- i alguns dels espais podrien estar enllestits abans dels 53 dies. L'estalvi principal es produirà amb el gas, però també un millor funcionament del catalitzador i de la desulfuradora de naftes.
A banda de la seguretat, per a la qual hi han dedicat 180 persones segons la mateixa companyia, des de Repsol apunten que intentaran "minimitzar" les afectacions sonores per als veïns de la zona.

Aquest dimarts s'ha fet la presentació de la parada. Foto: Josep M. Llauradó